Bahar aylarının gelmesiyle birlikte tarım arazilerinde çalışmalar başladı.
Günümüzde birçok işlem traktör ve makinelerle yapılırken, bazı işlerde ise hâlâ işçi gücüne ihtiyaç duyuluyor. Ancak, çiftçilerin en büyük problemlerinden biri de işçi bulamamak.
Günlük ücretler değişkenlik gösterse de aylık asgari ücret kadar kazanan işçiler, tarlada çalışmak yerine farklı işlere yöneliyor. İşçilerin farklı işlere yönelmelerinde en büyük etken ise sigorta ve daha yüksek maaş.
Eskişehir'de 400 dönüm tarım arazisi bulunan çiftçi Kadir Yavaş, 10 işçiyi zor zahmet bir araya getirdiğini belirtti.
İŞÇİLER ARTIK TARIM İŞİYLE UĞRAŞMAK VE GELMEK İSTEMİYORLAR
İşçi sıkıntısı yaşadıklarını belirten çiftçi Kadir Yavaş, şu ifadeleri kullandı:
Açık alanda 300 dönüm, serada ise 100 dönüm olmak üzere toplamda 400 dönüm tarım arazimiz var. Marul, maydanoz, tere, roka, dere otu ve pırasa gibi yeşillik dediğimiz ürünleri yetiştiriyoruz. Tarımda işçi sıkıntımız var. Eskiden tarım için herkes bahçelere gelmek istiyordu ama artık bu şartlardan dolayı kimse gelmek istemiyor. Son 5 senedir bu şekilde. Yevmiyeler asgari ücrete tekabül ediyor, günlük 600 lira civarında değişiyor. İşçileri Emek, Çamlıca ve Gündoğdu gibi mahallelerdeki çavuşlar aracılığıyla buluyoruz. Onlarla irtibata geçerek işimizi çözüyoruz. İşçi sıkıntısı bizi her konuda etkiliyor. Mesela 1 haftada bitecek işimiz işçi az olduğu için 20 gün sürüyor. Bu da bize sıkıntı oluşturuyor. Hem üretimde hem de sevkiyatta sıkıntı yaşıyoruz. Eskiden 20 işçimiz vardı, şu an 10 işçi bile zor geliyor. İşçiler artık tarım işiyle uğraşmak ve gelmek istemiyorlar. Zaman zaman mevsimlik işçiler de geliyor. Onlar da bu ay sonunda Eskişehir’e gelmeye başlarlar. İşçi bulunmazsa herkes işini görmek için fiyatları yükseltecek, durum bunu gösteriyor.
İHA