Meteoroloji uyardı: Ankara'da yaşayanlar dikkat! Meteoroloji uyardı: Ankara'da yaşayanlar dikkat!

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi CHP Ankara Milletvekili Dr. Aylin Yaman, Kent Konseyi ev sahipliğinde düzenlenen "Yaşlı Bakım Sistemi Çalıştayı"nda Türkiye'nin yaşlılık politikalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Yaşlanan nüfusun hızla artışıyla birlikte bu alanda ciddi bir dönüşüme ihtiyaç duyulduğunu belirten Yaman, “Bakım Güvence Sistemi”nin bir an önce uygulanması gerektiğini vurguladı.

BU ÜLKENİN SORUNU YOKSULLAŞARAK YAŞLANMAK

Türkiye’de ortalama 25 milyon hane bulunduğunu ifade eden Yaman, bu hanelerin dörtte birinde yaklaşık 6 milyon hanede 65 yaş üstü yaşlı bireylerin yaşadığını, yaklaşık 1,5 milyon hanede ise yaşlıların tek başına hayatını sürdürdüğünü belirtti. Bu grubun yüzde 75’ini kadınların oluşturduğuna dikkat çeken Yaman, “Kadınlarımız, erkeklere kıyasla daha uzun yaşasa da yaşlılık dönemlerini güvensiz ve yoksulluk içinde geçiriyor. Ülkemizin sorunu yaşlanmak değil, bu ülkenin asıl sorunu yoksullaşarak yaşlanmak. Bizim bu duruma siyasiler olarak acil çözüm üretmemiz gerekiyor.  Bu çözümü üretirken de akademinin desteğiyle üretmemiz gerekiyor” dedi.

Kadınların beklenen yaşam süresinin erkeklerden 5,3 yıl daha fazla olduğunu hatırlatan Yaman, bu sürecin kadınlar için daha zorlu geçtiğine işaret etti. Kadınların yaşlılıkta daha fazla yoksulluk riskiyle karşılaştığını belirten Yaman, ekonomik, psikolojik ve sosyal destek politikalarının hızla devreye alınmasının önemini vurguladı.

Yaman, uzun yıllardır gündemde olan ancak bir türlü uygulanamayan “Bakım Güvence Sistemi”nin artık ertelenmemesi gerektiğini ifade etti. Bu sistemin yaşlı bireylerin onurlu bir yaşam sürdürebilmeleri için bir hak olduğunu belirten Yaman, “Bu yalnızca maddi bir destek değil, psikolojik ve sosyal katılımı da içeren bir politika olmalı. Yerel yönetimler, kent konseyleri ve akademik çevrelerin iş birliğiyle sürdürülebilir bir model geliştirilmelidir” diye konuştu.

Aylin Yaman Yaşlı Bakım Çalıştayı

65 YAŞ ÜSTÜNDE OKUMA- YAZMA ORANLARI ALARM VERİYOR

Yaşlı bireylerin okuma yazma oranlarına da dikkat çeken Yaman, 65 yaş üstü nüfusun yüzde 13’ünün, kadınlarda ise bu oranın yüzde 30’a ulaştığını söyledi. Bu durumun yaşlıların sosyal hayata katılımını ciddi şekilde kısıtladığını belirterek, “Derhal bir acil eylem planı hazırlanmalı ve bu temel sorun çözüme kavuşturulmalı” çağrısında bulundu.

Yaşlı bireylerin yaşam kalitesinin artırılması gerektiğini belirten Yaman, bu sürecin sadece ekonomik bir mesele olmadığını, aynı zamanda sosyal adalet ve insan hakları bağlamında ele alınması gerektiğini ifade etti. Çalıştayda ortaya konan önerilerin hayata geçirilmesi için çağrıda bulundu.

Muhabir: TUĞBA AKKESEN