Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleştirdiği 38. Olağan Kurultayı'na ilişkin iptal talebiyle Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan davanın duruşması görüldü. Duruşmada davacı ve davalı avukatlar karşılıklı beyanlarda bulunurken, savcılık tutanaklarına giren bazı ifadeler dikkat çekti.
"ÜÇ DELEGE PARA ALDIĞINI İDDİA ETTİ"
Dava kapsamında söz alan davacı avukatı Onur Üregen, savcılık soruşturmasında kurultaya katılan üç delegenin para aldıklarını kabul ettiğini öne sürerek, “Biz Atatürk’ün partisini korumaya çalışıyoruz” dedi.
Üregen, kurultay sürecinde yaşandığını iddia ettiği hukuka aykırılıkları mahkemeye sunduğu ifadelerle detaylandırarak şunları söyledi:
“Kurultaya katılmak isteyen parti meclisi adaylarının önüne turnikeler ve güvenlik engelleri konuldu. Adaylık için gereken 10 delegenin imzasını toplamak zorlaştırıldı. Bu, CHP tarihindeki en düşük aday başvurusu olan kurultaydır. Ayrıca kurultay salonunun küçük seçilmesi, demokratik katılımı kısıtlamıştır. 6 Nisan 2025’te yapılan kurultayda da yalnızca mevcut Genel Başkan Özgür Özel’in belirlediği listeye oy verilmesi yönünde telkinlerde bulunulmuştur.”
Üregen, ayrıca kurultayda iki seçim arasında yasal olarak en az 3 saat ara verilmesi gerektiğini, ancak yalnızca 1 saat geçmeden ikinci seçimin yapıldığını vurguladı.
"YSK KARARLARI GEÇERLİ"
Davalı avukat Çağlar Çağlayan ise kurultayda alınan kararların geçerli olduğunu, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) sonuçları ilan ettiğini belirtti. Çağlayan, “CHP, kurultay sonrasında yapılan yerel seçimlerde birinci parti olmuştur. Bu da sürecin meşruiyetini gösterir” dedi.
Ayrıca, kurultay çağrısının usule uygun yapıldığını savunan davalı avukatı Mehmet Can Keysan, “6 Nisan'daki Olağanüstü Kurultay, Genel Başkanın çağrısı doğrultusunda yapılmıştır. Davacıların bazıları, dava tarihinde kurultay delegesi dahi değildir. Bu da davanın taraf sıfatını tartışmalı hale getirir” ifadelerini kullandı.
"YARGI SİYASETİ DİZAYN ETMİYOR"
Davacı avukat Üregen, karşı tarafın “Yargı eliyle siyaset dizayn ediliyor” sözlerine de yanıt vererek şunları söyledi:
“Eğer böyle bir durum olsaydı, mahkemeye sunduğumuz tedbir talepleri kabul edilirdi. Bu davada yargı süreci olması gerektiği gibi işlemektedir. Bizim talebimiz, kurultayda yaşanan usulsüzlüklerin tespiti ve kararların yok hükmünde sayılmasıdır. Aksi durumda, en azından yürütülen soruşturmanın tamamlanmasının beklenmesini istiyoruz.”
MAHKEME ARA KARARLARINI VERDİ
Mahkeme, 21. Olağanüstü Kurultay'a ilişkin katılım listesi ve mazbatanın temini için Çankaya 4 No’lu İlçe Seçim Kurulu’na müzekkere yazılmasına karar verdi. Ayrıca YSK’ya yapılan başvuruların ve ret kararlarının dosyaya celbi talep edildi. Dava dosyasına sunulan tüm talepler değerlendirildikten sonra bir sonraki duruşmanın 26 Mayıs 2025 tarihinde yapılmasına karar verildi.
Bilindiği üzere, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’na ilişkin usulsüzlük iddialarıyla ilgili soruşturma başlatılmış; Eski Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve bazı delegeler tarafından ayrı ayrı açılan iptal davaları tek dosyada birleştirilmişti.