Yapay Zeka (AI) teknolojisi günümüzde, özellikle OpenAI (ChatGPT'nin geliştiricisi) ve Google gibi şirketler arasında büyük bir konu haline geldi. IBM, AI'yı "bilgisayarların ve makinelerin insan zekasını ve problem çözme yeteneklerini simüle etmesini sağlayan teknoloji" olarak tanımlar. AI sistemlerini kullanan çeşitli platformlar, üretkenliği ve verimliliği artırmaya yardımcı olacak araçlar olarak değerlerini öne sürerken, potansiyel olumsuz yönleri de vardır.
AI'nin yükselişiyle birlikte gelen en önemli sorunlardan biri gizlilik olmuştur. Örneğin, sohbet edebilen, görevleri tamamlamanıza yardımcı olabilen ve çeşitli soruları yanıtlayabilen ChatGPT, bilgisini bir yerden edinmek zorunda kaldı. Nereden diye sorabilirsiniz? İnternetin her yerinden ve genellikle izin istemeden. İnternette yazdığınız hemen hemen her şeyin yanı sıra, ChatGPT'ye girdiğiniz sorular ve komutlar da muhtemelen gizli değildir. Gizlilik endişeleri sadece ChatGPT ile ilgili de değil. Google'ın yeni AI'sı telefon görüşmelerinizi dinlemek üzere hazırlanıyor ve diğer birçok şirket, platformlarındaki faaliyetlerinizi AI'larını daha fazla eğitmek için kullanmayı planladıklarını söyledi.
AI'nin öğrenme yöntemi etik açıdan sorgulanabilir
ChatGPT gibi teknolojilerle ilgili yanlış anlamalardan biri, kısmen medya ve pazarlama abartısından kaynaklanan, aslında akıllı olduğu düşüncesidir. Teknoloji, tatil planlamanıza yardımcı olmak veya bir limerik yazmak veya Google'ın Gemini AI'sının günlük hayatta faydalı olabileceği diğer birçok şekilde etkileyici başarılar elde edebilirken, "AI bağımsız düşünce veya muhakeme yeteneğine sahip değildir." ChatGPT, esasen internet üzerinde dev bir ağ sürükleyerek ve bulabildiği her bilgi parçasını toplayarak öğrendi. Bu "ağ" odaklanmadı ve kişisel veya telif hakkıyla korunan materyal olsun, eline geçeni aldı.
AI taklit ederek öğrendiği için, ChatGPT'ye yazdığınız her şeyin halka açık olduğu düşünülmelidir, çünkü sohbet robotu kişisel ayrıntılar ve genel bilgi arasında bir ayrım yapmaz. Sosyal güvenlik numaranız, finansal bilgileriniz ve parolalarınız gibi kişisel tanımlayıcı bilgiler asla ChatGPT ile paylaşılmamalıdır. Sohbet robotu, kişisel ayrıntıları öğrenme için kullanacaktır, bu nedenle çevrimiçi olarak yayınladığınız veya sohbet robotuyla tartıştığınız her şey kullanılabilir. Ayrıca, The New York Times'ın geçen yıl muhabirinin kişisel bilgileriyle gösterdiği gibi, istemeden bu bilgileri hizmeti kullanan diğer kişilerle paylaşabilir.
Veri erişimi ve sızıntıları
ChatGPT ile ilgili diğer rahatsız edici gerçek, verilerine kimin erişebildiğidir. OpenAI geliştiricileri, AI'larının topladığı bilgilere erişebilir. Bu, verilerinizi doğrudan ChatGPT ile paylaşıp paylaşmadığınıza veya internette başka bir yere gönderip göndermediğinize bakılmaksızın verilerinizin gizli olmamasının bir başka nedenidir.
Geliştiricilerin mesajlarınızı gözetlemesi tek endişe değil, çünkü platform aynı zamanda bilgisayar korsanlarının da kurbanı oldu. Sohbet robotuyla yapılan özel konuşmalar, hassas bilgiler, kullanıcı adları, parolalar ve ödeme geçmişinin geçmişte sızdırıldığı ve bilgilerin ChatGPT kullanan diğer kişilere yayıldığı bildirildi. Yanlış ellere geçerse, bilgisayar korsanları bu bilgilerle hasara yol açabilir. İşte bilgisayar korsanlarının bilgilerinizle gerçekte neler yaptığı ve bu sadece finansal hırsızlıktan daha fazlasını içeriyor.
Gizlilik konusunda endişe duyan sadece bireyler değil, büyük şirketler de oldu. Samsung, şirket mühendislerinin özel kodlarının AI platformuna girmesinin ardından çalışanlarının ChatGPT kullanmasını yakın zamanda yasakladı.