Celal Şengör kimdir? Celal Şengör kaç yaşında? Celal Şengör nereli? Celal Şengör ne iş yapıyor? Celal Şengör'ün hayatı merak ediliyor. Sizlere Celal Şengör'ün hayatını araştırdık...Celal Şengör'ün durumuyla ilgili sık sık sorular soruluyor. Ancak gerçekler biraz farklıydı. Şengör, geçtiğimiz ay İTÜ'den resmen emekli olmasına rağmen durumu gayet iyi ve hayatta kaldı. Ancak sosyal medyada ve bazı kaynaklarda asılsız iddialar ortaya atıldı. Ancak şu anda İstanbul'da yaşayan Şengör, son paylaşımlarıyla bu söylentileri susturdu. 2019 yılında beyin kanaması geçiren Şengör, daha sonra görme yetisini kaybetti. Ancak 2020 yılında Kovid-19 sürecini başarıyla atlattı. Halen bazı sağlık sorunları bulunan Şengör, emekli olmasına rağmen aktif olarak çalışmalarına devam ediyor. Geçmişte olduğu gibi sosyal ağlarda hesaplarını paylaşmaya devam ediyor. Sağlık durumunun giderek iyiye gittiği öğrenildi. Şengör'ün gerçek durumu şu şekilde olsa da ortaya çıkan asılsız iddialar kaygıları artırdı.
Celal Şengör kimdir?
24 Mart 1955'te İstanbul'da Rumen göçmeni bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Asım Şengör, annesi Günseli Güler Şengör'dür. Kendisi Kosova, Makedonya, Preveze ve Yanya'dan gelen göçmenlerin soyundan geliyor.
Öğrenimine Şişli Terakki Lisesi ilkokulunda başladı ancak 5. sınıf öğretmeniyle yaşadığı tartışmanın ardından okuldan atıldı. Daha sonra Bayezid İlkokuluna kaydoldu ve ilköğrenimini tamamladı. İlkokulu bitirdikten sonra bazı özel okulların sınavlarını geçmesine rağmen hiçbirinde başarısız oldu ve -Şengör'e göre- Işık Lisesi'ne kayırmacılıkla girdi. Lise eğitimini Işık'ta tamamladıktan sonra 1969 yılında Robert Lisesi sınavlarını kazandı. 1973'te mezun oldu. Robert Kolej'den mezun olduktan sonra yapılanmaya devam etmek için ABD'ye gitti.
1972 yılında Houston Üniversitesi'nde lisans eğitimi başladı. İki buçuk yıl sonra, 1976'da Albany, Extreme'deki New York Eyalet Üniversitesi'ne transfer oldu. 1978 yılında bu üniversitenin Jeoloji bölümünden mezun oldu.[17] Aynı üniversiteden 1979 yılında "Geometri ve kinematik çarpışma bölgelerinde kıtasal deformasyon: Orta Avrupa ve Doğu Akdeniz'den örnekler" (Tr. Geometri ve çarpışma bölgelerinde kıtasal bozulmanın kinematiği: Orta Avrupa'dan örnekler) teziyle yüksek lisans derecesini aldı. Avrupa ve Doğu Akdeniz). Avrupa ve Doğu Akdeniz) 3 yıl sonra (1982) aynı kurumda “Doğu İsviçre'nin Tethys ortamındaki Albula geçidi bölgesinin jeolojisi: paleo-tetis faktörü” teziyle doktora çalışmasını tamamladı. neo-tetis açılışı".
1981 yılında Türkiye'ye dönerek İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Genel Jeoloji Bölümü'nde asistan olarak çalışmaya başladı.Emekliliğine kadar İTÜ'nün kadrosunda hâlâ bir eksiklik yoktu.
1984 yılında Londra Jeoloji Derneği Başkanlık Ödülü'nü, 1986 yılında ise TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü aldı. Aynı yıl İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Genel Jeoloji Bölümü'nde Doçent oldu.
1988 yılında Neuchâtel Üniversitesi Fen Fakültesi'nden bilim alanında fahri doktora (honor causa) unvanını aldı. 1990 yılında Academia Europaea'ya kabul edildi ve derneğin ilk Türk üyesi oldu. Aynı yıl Avusturya Jeoloji Araştırmaları Kurumu'nun temsilci üyesi, 1991 yılında ise Avusturya Jeoloji Derneği'nin onursal üyesi oldu. 1991 yılında yine Kültür Bakanlığı'nın "Bilgi Çağı Ödülü"nü kazandı.
1992 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Genel Jeoloji Bölümü'nde uzman oldu. 1993 yılında Türkiye Bilimler Akademisi'nin genç kurucu üyesi oldu ve akademi yönetim kuruluna seçildi. Aynı yıl TÜBİTAK bilim kurulu üyesi oldu. 1994 yılında Rusya Doğa Bilimleri Akademisi'ne seçilen Fransız ve Amerikan jeoloji toplulukları fahri seçildi. Ayrıca Fransız Fizik Derneği ve Ecoles Normales Supérieures Vakfı'ndan Rammal Madalyası aldı.
Şengör, 1997 yılında Fransız Bilimler Akademisi'nin jeoloji alanında büyük ödülünü (Prix Lutaud) aldı. Mayıs 1998'de College de France'da misafir profesör olarak kürsüye geldi. Burada sunulan "Fransız jeologların 19. yüzyılda tektoniğe kültürel katkısı" başlıklı bir konferans verdi ve 28 Mayıs 1998'de Collège de France madalyasını aldı.
1999'da Londra Jeoloji Topluluğu ona Bigsby Madalyası'nı verdi. Nisan 2000'de Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilimler Akademisi yabancılar arasından seçildi. Bu akademiye üye seçilen ilk Türk bilim adamı oldu. Rusya Bilimler Akademisi'ne Fuad Köprülü'den sonra ikinci Türk seçildi. Ayrıca 2013 yılında Leopoldina Doğa Araştırmacıları Akademisi'ne seçildi.
Şengör, yer bilimleri, özellikle yapısal jeoloji ve tektonik dallardaki çalışmalarıyla ünlüdür. Bantlı kıtaların dağ kuşaklarının yapısı ortaya çıkarıldı ve Kimmer kıtası adını verdiği bantlı bir kıta keşfetti. Orta Asya'nın jeobilimsel özelliğini ortaya çıkardı ve kıta uluslarının sınır ülkelerinin nasıl ortaya çıktığını açıkladı. Yücel Yılmaz'la birlikte Türkiye'nin levha tektoniği içindeki yerini değerlendiren bir makale yazdı ve bir referans klasiği haline geldi. Yer bilimleri ve tektonik haberleri 6 kitap, 175 bilimsel makale, 137 makale özeti, çok sayıda popüler bilim makalesi, iki tarih ve felsefe kitabı ve 300'e yakın makale yayımlandı. Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Avrupa ve Almanya bilim akademileri üyesi olan Şengör'ün 1826 makalesi yayınlanmış ve bu makalelere 12658 atıf yapılmıştır. Bunlardan 1997-1998 yılları arasında Cumhuriyet Bilim Teknik dergisinin "Zümrütten Akisler" bölümünde yer alanlar, 1999 yılında Yapı Kredi Yayınları tarafından "Zümrütname" başlığıyla yayımlandı.
Fransa, İngiltere, Avusturya ve ABD'de tabloların resmi üyesi olarak bağımsız olan Şengör, İngiltere'de Oxford'da (Royal Society Fellowship olarak), Amerika'da California Institute of Technology'de (Moore Distinguished Scholar olarak) çalıştı. College de France'a ek olarak Devletler ve Avusturya. Salzburg Üniversitesi Lodron-Paris'te misafir profesördü. Şengör ayrıca birçok uluslararası dergi editörü, editör yardımcılığı ve yayın kuruluşunda çalışmaktadır.
Celal Şengör, İstanbul Teknik Üniversitesi'ndeki son dersini 23 Mart 2022'de tamamlayarak 24 Mart 2022'de emekli olabilecektir.
Celal Şengör, iyi derecede İngilizce, Fransızca ve Almanca bildiğini belirtiyor; Felemenkçe, İtalyanca, İspanyolca ve Osmanlı Türkçesi okuyabildiğini söyledi.
Şengör, özellikle yapısal jeoloji ve tektonik dallardaki çalışmaları sayesinde yer bilimlerinde itibar kazanmıştır. Bu konu 17 kitap, 395 bilimsel makale 217 makale özeti, 74 popüler bilim makalesi içermektedir; Tarih ve felsefe üzerine 13 popüler kitap ve 500'ün üzerinde makale yayımlandı. ResearchGate sistemlerine göre 37.863 kez makale alındı. Bunlardan 1997-1998 yılları arasında Cumhuriyet Bilim Teknik dergisinin "Zümrütten Akisler" köşesinde çıkanlar, 1999 yılında Yapı Kredi Kültür Sanat Yayınları tarafından Zümrütname adıyla kitap halinde yayımlandı. 2003 yılında Zümrüt Ayna adıyla ikinci deneme kitabı yayımlandı. Hayat hikayesi 2010 yılında Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'nda Bir Bilim Adamının Nehirdeki Serüveni Serüveni adıyla yayımlandı. Şengör ayrıca birçok uluslararası dergi editörlüğü, editör yardımcılığı ve yayın kuruluşunda görev yapıyor.
Şengör, 1980 yılında 250 ila 150 milyon yıl önce bir kara kütlesi keşfetti ve kıtanın bu kısmına Kimmer Kıtası adını verdi. Bu kıta, Alp ve antik Kimmer dağlarını, Şengör Tetis süper-orojenezi sistemi adı verilen bir süper-orojenezle birleştirerek Avrasya Süper-Yerküresine bağlanır ve Paleo-Tetis olarak tanımlanan Paleo-Tetis'i kapatmadan önce Neo-Tetis ile Paleo-Tetis'i 150 mil ayırır. bir kıta. Şengör, 1986 yılında Oya Maltepe ile evlendi. Tek çocuğu Hakkı Celalettin Asım Şengör 1989 yılında doğdu Jeolojiye olan ilgisinin nasıl başladığını "Bir Bilim Adamının Macerası" kitabında, "Bir Bilim Adamının Macerası" kitabında bulabilirsiniz. Okuduktan sonra kendi kendime dedim ki: "Erkek olmak Jules Verne'in tarifi gibi olmak demektir." Bana Jules Verne'in jeolojisini sevdirdi..." Bir röportajında kütüphanesinde 30.000'in üzerinde kitap olduğunu söylediHafif düzeyde Asperger sendromu tanısı konulan Celâl Şengör, bunu şu sözlerle anlatıyor: "Ben de hafif Aschberger sendromu tanısı alan bir insanım. Ve bu özelliğim için minnettarım. Otizmli olduğum dönemde elde ettiğim başarıyı elde edemedim." Celal Şengör bugün verdiği röportajda Kemalist olduğunu söyledi. "Siyasi bakış açım tamamen Kemalizmdir. En koyu renktir! Kemalizm akıllı olduğu için akılcılık demektir." Şengör'e göre Kemalizm “Kemalizmdir; eleştiridir, gerçeği arar, bilimsel fikirlerdir. Kemalizm ne sağ ne de soldur; aklın, bilimin, doğanın ve insanın doğrudan ilişkilerinin birleşimidir; “Ayrıca monarşi yanlısı Şengör'e göre ideal yönetimdir çünkü tam anlamıyla güvence altına alır. Şengör, katıldığı programlarda birkaç kez yemek yediğini söyledi.Şengör, katıldığı Tarihten Notlar adlı programın çıkış noktasını ise şöyle anlattı: “Anneanneme bakıyorum; mavi gözler, sarı saçlar, muhteşem bir figür; bir Sırp kızı. Oldukça açık. Dedeme bakıyorum. ; tipik bir Arnavut ve Sırp karışımı var. Bakıyorum büyükanneme, tipik bir Hélène... Bütün Türkler pasaportlarına Türkçe yazıyor.(...) Bugün bunu ayrıcalıklı bir Türk milliyetçiliği olarak tanımlıyorum.(...) Benim bir damla bile Türk kanım yok. damarlarımda kardeşim.(...) Atatürk milliyetçiliği kardeşim (...) Göçmen olabilir miyiz? Burada kurucularımız olabilir! Belki biz olmasaydık Türkiye Cumhuriyeti olmazdı. Sevr'de hapsedilirdik değil mi? Burayı savunmak istiyorum. Biz onların çocuklarıyız."
Üye olduğu yerler
Rusya Bilimler Akademisi
ABD Ulusal Bilimler Akademisi
Avusturya Bilimler Akademisi
Amerikan Felsefe Cemiyeti
Sırp Bilimler ve Sanatlar Akademisi
Leopoldina Alman Milli Bilimler Akademisi
Amerika Jeofizik Birliği
Accademia dei Lincei
Çalıştığı üniversiteler
Collège de France, Fransa – "Misafir Profesör"
Oxford Üniversitesi, İngiltere – "Misafir Profesör"
Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü, ABD – "Misafir Profesör"
Salzburg Üniversitesi, Avusturya – "Misafir Profesör"
İstanbul Teknik Üniversitesi – "Öğretim Üyesi"
Kitapları
"Zümrütname" (Yapı Kredi Yayınları, 1999)
"Hasan Ali Yücel ve Türk Aydınlanması" (TÜBİTAK Yayınları, 2001)
"Zümrüt Ayna: Bilimsel Düşünce Üzerine Denemeler" (Yapı Kredi Yayınları, 2003)
"Yaşamın evrimi fikrinin Darwin döneminin sonuna kadarki kısa tarihi" (İstanbul Teknik Üniversitesi Yayınları, 2004)
"99 Sayfada İstanbul Depremi" (İş Bankası Kültür Yayınları, 2006)
"Bilgiyle Sohbet - Popüler Bilim Yazıları" (İş Bankası Kültür Yayınları, 2014)
"Dahi Diktatör" (Ka Kitap, 2014)
"Aptalı Tanımak" (Ka Kitap, 2015)
"Newton Neden Türk Değildi?" (Ka Kitap, 2015)
"Bir Toplum Nasıl İntihar Eder?" (Ka Kitap, 2016)
"Cehennemdeki Üniversiteliler" (Ka Kitap, 2016)
"Bilimin Büyüsü" (İnkılap Kitabevi, 2019)
"İstanbul Depremi" (İş Bankası Kültür Yayınları, 2006)
"Senin Cahilliğin Benim Yaşamımı Etkiliyor" (Masa Yayınları, 2023)