Her yıl 4 Ekim’de kutlanan Dünya Hayvanları Koruma Günü, hayvan hakları ve refahını gündeme taşıyan uluslararası bir eylem günüdür. Etkinlik, hayvanların koruyucu azizi olarak kabul edilen Assisi'li Aziz Francis'e adanmış olup, dünyadaki tüm hayvanların korunması ve refahının sağlanması için farkındalık yaratmayı hedefler.

2024 yılında da çeşitli ülkelerde düzenlenen etkinliklerle hayvan haklarına dair farkındalık artırılmaya devam ediliyor. Bu özel günün temelleri, köpek bilimci Heinrich Zimmermann tarafından atılmıştır. Zimmermann, 1925 yılında Berlin’de ilk Dünya Hayvan Günü etkinliğini düzenlemiş ve 5.000'den fazla kişiyi bir araya getirmiştir. İlk etkinliğin büyük bir başarı elde etmesinin ardından, 4 Ekim tarihinin evrensel bir kutlama günü olması için çalışmış ve 1931'de İtalya'nın Floransa kentinde düzenlenen Uluslararası Hayvanları Koruma Kongresi’nde 4 Ekim'in Dünya Hayvan Günü olarak kabul edilmesini sağlamıştır.

ÇEŞİTLİ FARKINDALIK ETKİNLİKLERİ 

Bugün, dünya genelinde Naturewatch Vakfı’nın öncülüğünde koordine edilen kutlamalar, pek çok ülkede topluluk odaklı etkinliklerle sürdürülüyor. Bahamalar'dan Bolivya'ya, Çin'den Kolombiya'ya kadar farklı kültürlerden insanlar, bu anlamlı günde hayvanların korunması için bir araya geliyor.

Arjantin’de ise, 1908’den beri Ignacio Lucas Albarracín’in hayvan hakları mücadelesine ithafen 29 Nisan’da kutlanan Hayvan Günü, ülkenin hayvan refahı hareketine öncülük ediyor. Dünya Hayvanları Koruma Günü, yalnızca nesli tükenmekte olan hayvanların korunmasına değil, her tür hayvanın yaşam hakkına ve refahına dikkat çekiyor.

Antalya’da sel felaketi: AFAD 403 kişiyi kurtardı! Antalya’da sel felaketi: AFAD 403 kişiyi kurtardı!

İnsanların, hayvanlarla paylaştıkları dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeleri gerektiğine vurgu yapan bu anlamlı gün, her yıl daha geniş bir katılımla hayvan hakları mücadelesine ışık tutmaya devam ediyor.

Muhabir: TUĞBA AKKESEN