Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Uluslararası İş gücü Kanunu Uygulama Yönetmeliği'nin 22. maddesi gereğince güncellenen 'Çalışma İzni Değerlendirme Kriterleri'ni 1 Ekim 2024 itibarıyla yürürlüğe koydu. Yapılan açıklamada, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu iş gücünün öncelikli olarak yerli kaynaklardan karşılanmasının hedeflendiği, bunun mümkün olmadığı durumlarda ise uluslararası iş gücünden faydalanılmasının amaçlandığı belirtildi.

YÜRÜRLÜĞE KONULDU 

Bakanlık, nitelikli yabancı iş gücünün Türkiye’ye kazandırılmasının ülkenin kalkınması açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Türkiye’nin iş gücü piyasasının küresel, bölgesel ve ulusal gelişmeler doğrultusunda dinamik bir şekilde değiştiğine dikkat çekilen açıklamada, yerli iş gücü ile karşılanamayan sektörlerde yabancı iş gücünün tamamlayıcı rol oynayacağı ifade edildi.

TBMM’de yoğun hafta: Bütçe ve yeni düzenlemeler gündemde! TBMM’de yoğun hafta: Bütçe ve yeni düzenlemeler gündemde!

Yeni düzenleme, 12. Kalkınma Planı ve diğer üst politika belgeleri doğrultusunda şekillendirildi. Sektör analizleri, sektör temsilcilerinin talepleri ve ilgili kamu kurumlarının görüşleri ışığında yapılan güncellemelerle 'istihdam', 'ücret' ve 'mali yeterlilik' gibi genel değerlendirme kriterleri yenilendi. Ayrıca, çeşitli sektör ve mesleklerde uygulanacak şartlar ve kriterler yeniden belirlendi. Bakanlık, bu düzenlemelerle kayıtlı istihdamı artırmayı ve nitelikli iş gücünü Türkiye’ye çekmeyi hedefliyor.

Kaynak: İHA