Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, 28 Kasım tarihinde Ankara’nın bazı ilçelerinde bulunan arsaları açık arttırmaya çıkarmaya hazırlanıyor.
En fazla arsanın bulunduğu Polatlı ilçesinin Yassıhöyük Mahallesi’nde ise toplam 125 arsa bulunurken, burada oturan köylüler ise arsaların ihaleye giriş fiyatları karşısında şaşkınlığa uğradı.
Yıllar öncesinde kendilerine uygun fiyattan verileceği söylenen bu arsaların dönüm fiyatlarının 1 milyondan başladığını gören Yassıhöyük köylüleri, arsaları bu fiyatlarla almalarının imkansızlığını dile getiriyor. Ayrıca hayvancılıkla üretimlerine devam eden köylüler, arsaların bölge dışından alıcıları olması halinde köylerinin konut yerleşkesine dönüşeceği ve hayvancılık üretimlerinin olumsuzluklarla karşılaşacağı yönünde endişeleniyor.
“KÖYLÜ HALKINA TAHSİS EDECEĞİZ DEDİLER”
Yaklaşık 15 sene önce mera halinde olan bu arsaların Hazine’ye devredilmesiyle başlayan imar sürecini anlatan Yassıhöyük Muhtar Ünver Yavuz, “Bizim köyümüzden 15 sene önce imar geçti. Burada yüzden fazla arsa üretildi. Mera olan bu arsalar imar çalışması yapıldıktan sonra Hazine’ye devredildi ve arsa üretildi. Bize dediler ki, bu arsaları belli miktar karşılığında evi olmayan, yeni evlenmiş veya ihtiyacı olan kişilere vereceğiz, köylü halkına tahsis edeceğiz. Biz de razı olduk, o şekilde imar yapıldı” dedi.
“KÖYLÜNÜN ŞANSI SIFIR”
Muhtar Yavuz, imarın ardından bu arsaların akıbeti hakkında yaklaşık 13 sene hiçbir bilgi almadıklarını söyleyerek, “Geçtiğimiz bahar aylarında Milli Emlak buradan 50 tane falan arsayı satışa çıkarttı. Ankara’dan, Afyon’dan, Eskişehir’den kişiler 10’ar, 20’şer arsa teminat yatırıp, ihaleye girme hakkı aldılar. Biz de bunlara karşı çıktık. Alırsanız bir tane alın, biz bu köyde yaşıyoruz dedik. Bizim köyümüzdeki 20 tane arsayı ne yapacaklar? Biz razı gelmedik ve ihaleyi yaptırmadık. Sonra ihale iptal oldu. 20 gün öncesine kadar hiçbir şeyden haberimiz yokken, arsaların TOKİ’ye geçtiğini öğrendik. TOKİ de birer dönüm şeklinde olan arsaları, bedeli 1 milyondan başlayarak ihaleye açmış. Ayın 28’inde de bu arsaların ihalesi var ve bizim köylü vatandaşlarımızın bu fiyatlara arsa alma şansı sıfır” ifadelerini kullandı.
“BAŞKALARI GELİP KÖYÜMÜZE YERLEŞSİN İSTEMİYORUZ”
Yassıhöyük’te bulunan 125 arsadan bir tane alma şanslarının bulunmadığını söyleyen Muhtar Yavuz, “Bunlar meradan dönüştürülüp, Hazine’ye devredilip arsa olarak çıkartıldı. Biz istiyoruz ki, burası eski haline dönsün mera olarak kalsın. Biz bir başkaları gelip bizim köyümüze yerleşsin istemiyoruz. Biz burada hayvancılık yapıyoruz. Arsaların yerlerinde hep hayvancılıkla uğraşan köylüler oturuyor. Yarın arsayı alan kişi gelecek ve hayvanların kokusundan şikayet edecek. Burayı kaldırın diyecek. Köylüyü zora sokacak. Köylülerin hayvanları buralarda otluyor. Yarın öbür gün köylü hayvanlarını salamayacak ve zorluklar çıkacak” diye anlattı.
“GİDECEK YERİMİZ YOK”
Muhtar Yavuz, Yassıhöyük Köyü’nün Büyükşehir Yasası’yla beraber mahalleye dönse bile şu anda bu çevrede köylülerin hayvancılık üretimine devam ettiğini vurgulayarak, arsaların bölge dışından kişilerin alması halinde üreticinin zora gireceğini belirtti.
Muhtar Ünver Yavuz, “Burada çok faal bir şekilde hayvancılık devam ediyor. Biz burada hayvancılık yapamazsak, tarım yapamazsak biz ne yapacağız? Gidecek yerimiz de yok. Bizim barınaklarımızla, bu arsalar iç içe. Bu yüzden biz istiyoruz ki bu arsaları bizim köylümüz alsın” şeklinde konuştu.
İKİ MAHALLE DAHA VAR
Polatlı’nın Yassıhöyük Mahallesi dışında, Kargalı Mahallesinde 138 tane ve Çekirdeksiz Mahallesinde 75 tane arsa satışa çıkacak. Büyükşehir Yasası ile köyden mahalleye dönen bu bölgelerde de aynı sıkıntısının görülebileceği düşünülüyor.
Haber: Gizem Tuğçe BAYHAN