Son günlerde google arama motorlarında BRICS hakkında araştırmalar yapılmakta. Vatandaşların merak ettiği konular arasında olan BRICS ülkeleri soruları araştırılmakta. Peki, BRICS nedir amacı ne? BRICS'e hangi ülkeler üye? Türkiye BRICS üyesi mi? İşte detaylar...
BRICS nedir amacı ne?
BRICS, 2011 yılına kadar Güney Afrika Cumhuriyeti'nin BRIC ülkelerine katılmasına kadar olan süreçte, orijinal dört ülke BRIC (ya da İngilizce olarak "the BRICs") olarak adlandırılmaktaydı. Ancak aynı yıl Çin'in Sanya kentinde düzenlenen zirveye Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma'nın katılımı ile birlikte BRIC grubu adı BRICS olarak değiştirildi. BRICS ülkeleri, bulundukları bölgelerdeki önemli nüfuz potansiyeli ile tanınmakta olup, tüm beş ülke G20 üyesidir. BRICS ülkeleri, 2009 yılından bu yana yıllık resmi zirvelerde düzenli temaslarını sürdürmektedirler. En son 9. BRICS Ülkeleri Zirvesi, Eylül 2017'de Çin'in ev sahipliğiyle Xiamen şehrinde gerçekleştirildi. Bir sonraki zirve ise Temmuz 2018'de Güney Afrika Cumhuriyeti'nde yapıldı. BRICS ülkeleri arasındaki ikili ilişkiler, eşitlik, devlet işlerine karışmama ve ortak fayda ilkelerine dayanmaktadır.
BRICS'e hangi ülkeler üye?
(Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti) terimi, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın ekonomilerini kastetmek için kullanılır. BRICS, bu ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşur (Brasil, Russia, India, China, South Africa).
Türkiye BRICS üyesi mi?
Son yıllarda, Türkiye'de siyasi çevrelerde BRICS grubuna tam üyelik hakkında sıkça konuşuluyor. Özellikle Türkiye ve Rusya arasındaki uçak krizinden sonra gerilen siyasi, askeri ve ekonomik ilişkilerin normalleşmeye başlaması, ayrıca 2013 sonrasında önemli ölçüde azalan Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin ardından, BRICS üyeliği konusu daha da önemli hale geldi. Dönemin başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek, 2017 yılında BRICS ülkelerinin projelerinden ve fonlarından yararlanmak için Türkiye'nin tam üyeliğinin ciddi bir şekilde düşünülmesi gerektiğini belirtti.