Türkiye'deki savunma sanayii şirketleri sadece ulusal güvenliği garanti altına almıyor, aynı zamanda vatandaşlara yatırım potansiyeli de sağlıyor. Ancak diğer sektörlerde olduğu gibi savunma sanayinde de firmalara yatırım yapmak bazı riskler taşımaktadır. Bu nedenle yatırım yapmadan önce savunma sektörü firmalarına bakıp hisselerinin yükseliş ve düşüşlerini analiz etmelisiniz. Borsadaki  Savunma Sanayi şirketleri hangileri? İşte İMKB'deki Savunma Sanayi Hisseleri'ni merak ediyorsanız bu haber tam size göre..

Borsadaki  Savunma Sanayi şirketleri hangileri?

ASELSAN
Türk Silahlı Kuvvetlerinin haberleşme ihtiyaçlarını milli kaynaklarla karşılamak amacıyla 1975 yılında kurulan ASELSAN, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'na (TSKGV) bağlı bir anonim şirkettir. ASELSAN, karada, havada, denizde, uzayda ve siber uzayda savunma teknolojileri geliştirmekte; Başta ulaşım, enerji, sağlık, güvenlik ve akıllı sistemler olmak üzere sivil teknolojiler de üretiyor.

84 ülkeye ihracat yapan ve 10 bine yakın çalışanı bulunan ASELSAN'ın 2022 cirosu 35,3 milyar TL olarak açıklandı. ASELSAN'ın hisselerinin yüzde 74,20'si TSKGV'ye aitken, yüzde 25,80'i Borsa İstanbul'da (BIST) işlem görüyor.

HAVELSAN
1982 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'nın bir şirketi olarak kurulan HAVELSAN, savunma, güvenlik ve bilişim sektörlerinin yanı sıra yüksek teknoloji ve yazılım alanlarında da faaliyet göstermektedir. Orijinal ürün ve sistemlerden oluşan çözümlerini Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK), kamu kurumlarının, özel sektörün ve uluslararası müşterilerinin hizmetine sunmaktadır. HAVELSAN, Büyük Veri Analitiği ve Yapay Zeka alanındaki ürün ve hizmetleriyle teknolojik ihtiyaçları karşılamayı ve Türkiye'yi uluslararası rekabette lider konuma getirmeyi amaçlamaktadır.

Roketsan
Roketsan, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) roket ve füze ihtiyaçlarını karşılamak, Türkiye'de roket ve füze geliştirip üretmek amacıyla 1988 yılında Savunma Sanayii İcra Komitesi kararıyla kuruldu. Roketsan'ın ürünleri arasında uzay projeleri, hava savunma sistemleri, yer sistemleri, deniz sistemleri, hassas güdüm sistemleri, balistik koruma sistemleri ve alt sistemleri yer alıyor. 2022 cirosunu 22 milyar TL olarak açıklayan Roketsan'ın 3.000'den fazla çalışanı bulunuyor.

TAI (TAI)
Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TAI), 1973 yılında T.C. Türkiye'nin savunma sanayinde dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kuruldu. TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş., F-16 uçağının üretilmesi, sistemlerin uçağa entegrasyonu, uçuş testlerinin yapılması ve Türk Hava Kuvvetlerine teslim edilmesi amacıyla 1984 yılında Türk-Amerikan ortak yatırım şirketi olarak 25 yıllığına kuruldu. . Türk Hava Kuvvetlerinin savaş uçağı ihtiyacını karşılıyor.

2005 yılında Türk hissedarlar TAI'nin yabancı hisselerini satın alarak şirketi yeniden yapılandırdılar. Bu bağlamda TAI ve TUSAŞ birleşerek TUSAŞ – Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.'yi kurdu. Şemsiyesi altında faaliyetlerini genişletiyor. TAI'nin geliştirdiği ürünler arasında helikopterler, uçaklar, insansız hava araçları ve uzay sistemleri yer alıyor. Şirketin 2022 cirosu 12 milyar TL olarak açıklandı.

BMC
1964 yılında kurulan BMC, Türkiye'nin en büyük ticari ve askeri araç üreticilerinden biridir. Yüksek kalitede geniş bir ürün yelpazesi sunan BMC, Ar-Ge ve üretim tesislerinde otomotiv ve savunma sanayine yönelik özel çözümler sunmaktadır. Şirket, otobüs, kamyon, mayın korumalı zırhlı araçlar, tekerlekli taktik araçlar ve insansız kara araçları gibi birçok farklı özelliğe sahip ticari ve savunma araçları geliştiriyor. BMC'nin 2022 cirosu 12,9 milyar TL olarak açıklandı.

Katmerciler
Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarına özel ürünler geliştiren Katmerciler, 1985 yılında kuruldu. Şirket, savunma ürünlerini beş ana kategoride topluyor: 4 tekerlekli taktik zırhlı araçlar, özel ürünler, zırhlı iş makinaları, zırhlı araç lojistiği, görev odaklı araçlar ve özel araçlar. Katmerciler yüzde 79,84 hisseyle Borsa İstanbul'da işlem görüyor.

NETAŞ
NETAŞ, 1967 yılında Türkiye'nin iletişim altyapısının tamamen yerli üretimle kurulması yönünde ilk adımı atmıştır. Türkiye'nin ilk özel ve milli telekomünikasyon Ar-Ge'sini kurma hedefiyle yola çıkan NETAŞ, büyük veri analitiği, bulut bilişim, Nesnelerin İnterneti gibi yeni nesil teknolojileri kullanmaktadır ( IoT), VoIP, multimedya, geniş bant iletişim, GSM-R, siber güvenlik ve güvenlik. .kullanılmış. savunma iletişimi. üstünde. BIST'te işlem gören NETAŞ'ın 2022 cirosu 4,12 milyar TL oldu.

Otokar
Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar, 1963 yılında ticari araç üretmek amacıyla kuruldu.

Şirket, toplu taşıma için otobüs ve lojistik sektörü için hafif kamyon üretiyor. Otokar ayrıca savunma sanayine yönelik tekerlekli ve paletli zırhlı araçlar da geliştiriyor. 3 binin üzerinde çalışanı bulunan Otokar'ın 2022 cirosu 9,6 milyon TL olarak açıklandı.

Dünyanın en yaşlı insanıydı: 116 yaşında hayatını kaybetti Dünyanın en yaşlı insanıydı: 116 yaşında hayatını kaybetti

 İMKB'deki Savunma Sanayi Hisseleri
Savunma sanayinde faaliyet gösteren bazı Türk şirketleri de Borsa İstanbul'da işlem görüyor. Sizler için araştırdığımız savunma sektörü stoklarına bakarak bu alandaki tasarruflarınızı şekillendirebilirsiniz.

ASELSAN (ASELS)
Türkiye'nin önde gelen savunma sanayi şirketlerinden biri olan Aselsan, iletişimden siber güvenliğe kadar birçok alanda ürün ve hizmetler geliştiriyor. Hisselerinin yüzde 25,79'u borsada işlem gören ASELSAN'ın Ağustos 2023 itibarıyla piyasa değeri 174.990.000.000,00 TL. ASELSAN hisselerinin oynaklığı ise yüzde 5,98. Ayrıca Midas uygulamasını kullanarak ASELS hisselerinin durumunu dilediğiniz zaman canlı olarak takip edebilirsiniz.

Katmerciler (KATMR)
Hisselerinin yüzde 79,84'ü borsada işlem gören Katmerciler, gömülü ekipman üretimiyle tanınıyor. Katmerciler'in Ağustos 2023 itibarıyla piyasa değeri 2.217.847.500,00 TL'dir. Ayrıca şirketin oynaklığı yüzde 3,47'dir. KATMR hisselerini Midas üzerinden canlı takip ederek yatırımlarınızı planlayabilirsiniz.

NETAŞ (NETAŞ)
Telekomünikasyon ekipmanları ve yeni nesil teknolojiler üretimi üzerine faaliyet gösteren NETAŞ'ın yüzde 36,92'si borsada işlem görüyor. Ağustos 2023 itibarıyla piyasa değeri 3.528.645.120,00 TL olan NETAŞ'ın oynaklığı yüzde 12 bandında yer alıyor. NETAŞ hissesini canlı olarak takip edebilir, yatırımlarınızı Midas üzerinden şekillendirebilirsiniz.

Otokar (OTKAR)
Toplu taşıma ve zırhlı araç üreten Otokar'ın piyasa değeri Ağustos 2023 itibarıyla 43.164.000.000,00 TL. Hisselerinin yüzde 27,51'i borsada işlem gören Otokar'ın volatilitesi ise yüzde 2,86. 

Editör: Sedef Hızlı