663 yıllık bir geçmişe sahip olan Türk kültürümüzün ve geleneklerimizin önemli bir parçası olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin ilk ortaya çıkışı hakkında birçok efsane vardır. Bunlardan en yaygın olanı ise ‘Bitmeyen Güreşin Devam Eden Efsanesi’dir.

Kırkpınar-1

40 CENGÂVER GÜREŞE TUTUŞUR

Efsaneye göre 1346 yılında Orhan Gazi'nin oğlu Süleyman Paşa, Bizans'a ait Domuzhisar'ı 40 askerle ele geçirir. Başarılı olan bu öncü birlik, diğer hisarları da fethettikten sonra geri dönüp şimdi Yunanistan'ın topraklarında kalan kasabasında mola verir. Burada 40 cengâver güreşe tutuşur. Ali ve Selim adlı iki kardeş güreşçi, saatlerce mücadele eder ancak birbirlerini yenemezler.

Kırkpınar1

Bir Hıdrellez günü, Edirne yakınlarındaki Ahıköy çayırında tekrar güreşmeye başlarlar. Gün boyunca süren mücadelede yine kazanan çıkmaz. Gece de devam eden güreşte, iki kardeş solukları kesilerek oldukları yerde can verirler.

KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞLERİ GELENEĞİ YILLARDIR DEVAM EDİYOR

Arkadaşları, onları bir incir ağacının altına gömer. Yıllar sonra oraya geldiklerinde, mezarların bulunduğu yerde bir pınar bulurlar ve bu yere "Kırkpınar" adını verirler.

Edirne'nin fethedilmesinden sonra ise I. Murad, Edirne’de Güreşçiler Tekkesi kurarak her yıl güreş düzenlemeyi gelenek haline getirir. Bu gelenek, günümüze kadar devam ederek Kırkpınar Yağlı Güreşleri olarak bilinir.

Kırkpınar3

BAŞPEHLİVANLIK İÇİN ÜÇ GÜN BOYUNCA MÜCADELE

Kırkpınar Yağlı Güreşleri, her sene haziran ayı sonu ile temmuz ayı başında Edirne'de düzenlenmektedir. Yağlı Güreş Turnuvasına katılan pehlivanlar, başpehlivanlık unvanı için tam üç gün boyunca mücadele ederler.

Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde en büyük ödül olan "başpehlivan" unvanını kazanan pehlivan, bir yıl boyunca "Türkiye Başpehlivanı" unvanını taşır. Bu unvanı üç yıl üst üste koruyan başpehlivan, Altın Kemer'in sahibi olur.

Kırkpınar2

Diğer kategorilerde birinci olan ve dereceye giren pehlivanlara verilen ödüller ise daha çok özendirme niteliğindedir. Bu ödüller para olabileceği gibi at, öküz, dana veya koç gibi hayvanlar da olabilir.

Geçmişte başpehlivana deve, baş-altı pehlivanına boğa, büyük-orta kategorisindeki pehlivana kısrak gibi ödüller verilirdi. Diğer boylardaki pehlivanlara da benzer şekilde hayvan ödülleri sunulurdu. Bu gelenek, Kırkpınar güreşlerinin tarihsel ve kültürel önemini yansıtan bir unsurdur.

Kırkpınar6

663. KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞLERİ FESTİVALİ 1- 7 TEMMUZ TARİHLERİNDE

Bu yıl 663. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali, Edirne’de Sarayiçi Er Meydanı’nda 1- 7 Temmuz 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek. Pehlivanlar, 5-7 Temmuz günlerinde üç gün boyunca kıyasıya mücadele edecekler.

Kırkpınar5

Kırkpınar Yağlı Güreşleri sadece bir spor müsabakası olmanın ötesinde, Türk kültürünün ve geleneklerinin önemli bir parçasıdır. Her yıl binlerce insan bu güreşleri izlemek için Edirne'ye akın etmektedir.