Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, bugün saat 12.30'da T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde milyonlarca kamu emekçisi ve emeklisinin maaş zamlarını protesto etmek için toplandı. Konfederasyon Genel Başkanı Mehmet Yeşildağ’ın liderliğinde bir araya gelen grup, "Ücretlerden vergilere adil yaşam istiyoruz" sloganları eşliğinde tepkilerini dile getirdi.

Bakan Işıkhan, Memur-Sen Başkanı Yalçın ile görüştü Bakan Işıkhan, Memur-Sen Başkanı Yalçın ile görüştü

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Bakanlığın Önünde Maaş Zamlarını Protesto Etti (4)

Genel Başkan Mehmet Yeşildağ, grup adına yaptığı konuşmada, iktidarın ekonomi politikalarını sert bir şekilde eleştirdi. Yeşildağ, "İktidarın yıllarca ısrarla sürdürdüğü yanlış ve emek düşmanı ekonomi politikaları, ülkeyi zenginin daha zengin, yoksulun daha yoksul olduğu derin bir ekonomik krizin uçurumuna atmıştır," diyerek ülkenin çalışan nüfusunun yüzde 70'inin asgari ücret veya biraz üzerinde maaş aldığını belirtti. Yeşildağ, iktidarın krizin yükünü halkın sırtına yüklemeye devam ettiğini ve TÜİK’in açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Özellikle, TÜİK’in enflasyon verilerini gizlediğini ve bu durumun emekçilere yapılan büyük bir haksızlık olduğunu vurgulayarak şunları aktardı:

"TÜİK EMEKÇİLERİN ÜCRET HAKKINI GASP ETMİŞTİR"

"Bildiğiniz üzere TÜİK, Haziran’da hayal ürünü olarak enflasyonu 6 aylık yüzde 24,73, yıllık yüzde 71.60 oranında açıklamıştır. Bu enflasyon oranlarıyla Temmuz’da memur ve memur emeklilerinin maaşı yüzde 19,3, SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşı yüzde 24,73 olarak sözde zamlanacaktır. Asgari ücrete çalışanlar ile kök aylığı düşük olan emekliler yüzde 0 zam alacaklardır. TÜİK, tüm emekçilerin insan onuruna yaraşır adil ücret hakkını göz göre göre gasp etmiştir."Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Bakanlığın Önünde Maaş Zamlarını Protesto Etti (5)

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, kamu emekçilerinin maaşlarının en az yüzde 41,16 oranında artırılmasını talep etti. Ayrıca, memur ve emeklilerin yaşam koşullarının giderek zorlaştığını belirterek, açıklanan enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını ve bu durumun maaş zamlarını olumsuz etkilediğini söyledi. Yeşildağ, ekonomik krizle birlikte ülkenin trajikomik bir hale geldiğini ve halkın yaşam koşullarının giderek kötüleştiğini ifade etti. İktidarın aldığı tasarruf önlemlerinin emekçilere büyük bir haksızlık olduğunu ve yüksek maaşlı bürokratların yüksek mevlalardaki maaşlarının ve keyfi harcamalarının durdurulması gerektiğini belirtti. Yeşildağ, "17 bin 2 liralık asgari ücretle geçinmeye mahkum edilen çalışanlar ile 10 bin TL'nin altında emekli maaşı ile yaşaması istenen emeklilerin olduğu bir ülkede, ayrıcalıklı bir grubun 98 bin 42 lira aylık alması, kanun yoluyla hakka dönüştürülmüştür" dedi.

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Bakanlığın Önünde Maaş Zamlarını Protesto Etti (1)

"TASARRUF TEDBİRLERİ YÖNETİCİLERE YOK ÇALIŞANLARA VAR"

Polatlı Postası Haber Sitesine özel açıklamalarda bulunan Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Yeşildağ, devletin kurumlarının açıkladığı hiçbir verinin doğru olmadığını vurgulayarak enflasyon verileriyle oynadığını ifade etti. Ayrıca Yeşildağ, alınan tasarruf tedbirleri kanununu da eleştirdi. Tasarruf tedbirlerinin yöneticilere uygulanmadığını bu tedbirlerden halkın ve çalışanların etkilendiğini ifade etti. Çalışanların toplu sözleşmeyle elde ettikleri bazı hakların tasarruf tedbirleri kapsamında ellerinden alınmaya çalışıldığını ifade etti. Yeşildağ, konuya ilişkin şunları söyledi:

"İktidar, yıllarca enflasyon oranlarıyla oynayarak çalışanı, emekliyi, dulu, yetimi açlığa ve yoksulluğa mahkum etmiştir. Verdikleri hiçbir veri doğru değildir. Normal şartlarda bugün yüzde 113 olan enflasyon, hesaplandığında bugün bizim maaşlarımıza gelecek oran yüzde 45'in üzerindedir. Şu anki oran maalesef yüzde 19'dur. Toplu sözleşmeden kaynaklanan yüzde 10 da üzerine konulduğunda, yüzde 19,23'tür. Bugün, ülkede çalışan memurun alacağı zam budur. Tasarruf tedbirleri kanunu çıkarıldı fakat, tasarruf tedbirleri yandaşa ve yöneticilere yok. Kime var? halka ve çalışana var. Çalışanın toplu sözleşmeyle elde ettiği servis hakkı, kreş hakkı gibi hakların hepsi tasarruf tedbirleri adı altında geri alınmaya çalışılmaktadır. Biz bu sorunları söylüyoruz ve direniyoruz. Verdiğimiz mücadelede sonuna kadar gideceğiz ve bu sorunların hepsini de çözeceğiz."

Muhabir: KÜBRA AÇIKGÖZ