Tarihle ve doğayla iç içe vakit geçirmek isteyenlerin tercih ettiği Ankara'nın Beypazarı ilçesinde özel olarak hazırlanan 80 katlı baklava ve Beypazarı Kurusu, bölgeye gelen vatandaşların yoğun ilgisini çekiyor.
Kurban Bayramı öncesi ilçeye has usulle hazırlanan 80 katlı baklavaya Türkiye'nin her noktasından talep geliyor.
BAŞKAN KASAP'TAN VATANDAŞLARA DAVET
İlçede bulunan yöresel lezzetleri tatmaları için ilçeye davet eden Beypazarı Belediye Başkanı Özer Kasap, “Baklavayı herkes bilir. Özelliği, 80 katlı olması lazım, lezzetti daha farklı olur. Burada annelerimiz hamurları açarken karşıdan duvar görünecek şekilde açarlar. 80 katın özelliği ondan kaynaklanmaktadır. Lezzeti ve tadımı farklı olur. Beypazarı'nın meşhur yemeklerinden birisi de yaprak sarmasıdır. Yaprak sarması Türkiye'nin her yerinde vardır ama buranın özelliği daha farklıdır. Çok ince sarılır ve ekşi tadı vardır. Onun haricine Beypazarı Kurusu. Bütün Türkiye'ye malum olmuştur. İsveç bisküvisine alternatif. 6 ay saklanabilen, çaya bandırılarak yenilen bir galeta türü ürünümüzdür. Bütün vatandaşlarımızı Beypazarı'nın yöresel ürünlerini tatmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.
BEYPAZARI KURUSU TARİFİ
Beypazarı üretiminde çalışan Sabahat Gürer ürünün yapılışını anlatarak şunları kaydetti: “Beypazarı Kurusu yapmak için unumuz var, tereyağımız var. İçine sütümüzü ekliyoruz. Tuz, mahlep, tarçın bunları kulak memesi kıvamında, kurabiye hamuru gibi yoğuruyoruz kıvamını alana kadar. Sonra yaptığımız hamuru tezgaha alıyoruz. Çörek otumuz var, çikolatalımız var, sade var bir de büyük kurumuz var. Daha sonra şekil veriyoruz. Sonra aşağıda mayalanmaya gidiyor. Mayalanan kuru poğaça gibi pişiyor. Sonra kurutmalıklara atılıyor, burada uzun süre kuruduktan sonra hemen kıvamına geliyor.”
80 KATLI BAKLAVA
Beypazarı'na has usullerle yapılan ve Türkiye'nin her yerinden yoğun ilgi alan 80 katlı baklavanın üretici ve satıcısı olan Altan Değirmencioğlu, “Beypazarı Baklavası 80 katlı olur. Bunları bayanlar tek tek oklavayla açarlar. Bizim baklavalarda nişasta kullanılmaz. Taş fırında pişer, özelliği buradan gelir, cevizli olur. Kat sayısı fazla olduğu için taş fırında 1- 1,5 saat pişer. Son zamanlarda Beypazarı Baklasına talep arttı. Bu bayram 350-400 tepsi siparişimiz var. Beypazarı'nda toplam 10-12 ton üretim oluyor. Evlerde kendi yapan da var bizim gibi üreten firmalar da var” diye konuştu.