Beypazarı'nda gezilecek yerler tarihi evlerle sınırlı değil. Doğal güzellikler, tarihi yansıtan müzeler ve çok daha fazlasını sizler için araştırdık.. İç Anadolu bölgesinde yer alan Beypazarı, Ankara'nın bir ilçesidir. Başkent Ankara'ya yaklaşık 95 km uzaklıkta bulunan bu tarihi köy, cömert nüfusunun yanı sıra misafirperver konutlarıyla da dikkat çekiyor. Turistik bir destinasyon arıyorsanız, bilin ki turistik destinasyon aynıdır ancak bu, kablolardan yararlanabileceğiniz anlamına gelir. Bu bölge bu nedenle farklı kültürlerin izleriyle zenginleşmiştir.

Beypazarı'nın tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Burada tarih sahnesine ilk çıkanların Hititler olduğu biliniyor. Böylece Frig, Galat, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı imparatorlukları bu bölgede söz sahibi olmuştur. İstanbul-Bağdat yolu üzerinde yer alan Beypazarı, önemli bir ticaret merkezi olması nedeniyle tarih boyunca dikkatleri üzerine çeken bir bölgedir.

Beypazarı'nın ilk adı "Kayalık Tepeler Ülkesi" anlamına gelen Lagania'dır. 6. yüzyıla tarihlenen bir dönemde Doğu Roma (Bizans) İmparatoru Anastasios'un Lagania'yı ziyareti sonrasında kentin adı Lagania - Anastasiopolis (Anastasios'un şehri) olarak değiştirilmiştir. Osmanlı döneminde Timarlı'nın (Anadolu) Sipahi merkezlerinden biri olarak öne çıkan bölgesel merkez, Sipahi Bey'in ticari ve ekonomik koşulları dikkate alınarak günümüzde dönüştürülen Beğ Pazarı olarak adlandırılmıştır.

Ankara'nın şirin ve şirin bir ilçesi olan Beypazarı, zengin mutfağı ve doğal güzelliklerinin yanı sıra Anadolu kültürüyle harmanlanmış ve tarihe yansıyan tüm değerleri ile de dikkat çekmektedir. Bölgenin birbirinden güzel el sanatları açısından zengin çarşılarında vakit geçirmek gerçekten çok güzel. Beypazarı'nın mimari dokusunu da unutmamak lazım elbette. Bölgedeki Beypazarı konakları kesinlikle görülmeye değerdir.

Beypazarı'na farklı illerden nasıl gidilir?

Beypazarı'na farklı illerden ulaşmak istiyorsanız Ankara Esenboğa Havalimanı'na gitmeden önce uygun büyüklükte Ankara uçak bileti bulmanız gerekiyor. Bu nedenle Ankara Esenboğa Havalimanı'ndan Beypazarı'na otobüs, minibüs gibi toplu taşıma araçlarını kullanabilir veya araç kiralamayı tercih edebilirsiniz.

İnözü Vadisi

Beypazarı'nda mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri de İnözü Vadisi'dir. Hatta Evliya Çelebi'nin Seyahat isminde de yer bulmayı başarmıştır.

Vadiden geçen dere, balıksırtı şeklindeki sarp kayaları aşındırarak, Hitit ve Frig dönemlerine ait yatırımları ve mağaraları barındırarak, burada tarihi ve doğal güzelliklerin önünü açıyor.

Doğal sit alanı olarak koruma altına alınan İnözü Vadisi'ni mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Hıdırlık Tepesi

Beypazarı'nda mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri de Hıdırlık Tepesi'dir. Buradan tüm mahalle görünüyor.

Bu, onu kullanabileceğiniz anlamına gelir. Burada oturup çayınızı yudumlarken Beypazarı'nın tarihi konaklarına, sokaklarına ve muhteşem doğasına hayran kalabilirsiniz.

Fotoğrafın çekinerek anı yakalamayı unutmayın.

Beypazarı Evleri

Bununla ne yapacağınızı bilmek istiyorsanız, iyi bir tarife sahip olmak iyi bir fikirdir. Bitişik konutlar bu özellikleriyle bölgedeki sosyal yaşamın ve iletişimin samimiyetini, insanlar arasındaki güveni vurgulamaktadır. Beypazarı'nda Osmanlı döneminden kalma, 200 yıllık tarihe tanıklık eden binlerce konak bulunuyor. Köklü bir kültürü yansıtan Beypazarı evlerinde yaşam hâlâ devam ediyor. Ancak gıdanın zarar göreceği unutulmamalıdır.

Işık ve manzarayı engellemeyecek şekilde inşa edilen bazı evler, 2000'li yıllarda bakım onarım alanına dönüştürülerek yerel kült ürünlerin tanıtılmasına yardımcı oldu. Bugün Beypazarı'ndaki evlerin bir kısmı restoran ya da han olarak hizmet verirken, bir kısmı da yöresel yiyecekler ya da el sanatları satan dükkânlar olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.

Beypazarı'nda evlerin üzerinde "guşgana" adı verilen küçük bir alan bulunmaktadır. Bu alan, yiyeceklerin depolandığı bir depo görevi görüyor ve aynı zamanda aile büyüdüğünde evi genişletmek için de kullanılıyor. Komşu Beypazarı konaklarının bölümleri ve guşganaları birbirine bağlıdır. Evlerin girişinde "hayat" adı verilen kilerler bulunmaktadır. Katlar arasında hem ekstrem hem de dikey hizmet sağlayan döner dolaplar Beypazarı evlerinde hayatı kolaylaştıran bir detay olarak karşımıza çıkıyor.

Beypazarı evlerinin üst katlarının bir kısmı yarım kalmış durumda ve "cédı" adı verilen bu bölüm, bu evde yaşayan insanların dünyada hâlâ yapacak bir şeyleri olduğunu vurguluyor. Ancak daha sonra seçilerek orada yaşayan ailelerin sosyal özellikleri sunulmaktadır. Kapı halkaları aynı görünüyorsa evin sahibi evde yokmuş gibi görünüyor.

Alaaddin Sokak

Beypazarı'nın tarihi evlerinin birçoğu Alaaddin Caddesi'nde bulunmaktadır. Ancak caddede restore edilmiş, restoran ve pansiyon gibi çeşitli hizmetler sunan dönüştürülmüş büyük konakları görebilirsiniz. Malzemelerin kepçeyle alınması ve daha sonra çıkarılması gerektiğini lütfen unutmayın. Ayrıca Alaattin Caddesi, az satılan yerel eşyaların satıldığı popüler bir mekan olarak öne çıkıyor. Ama o zaman günün sonuna kadar beklemeniz gerekecek, hazırlanmak için zaman ayırmanız gerekecek.

Tarihi Suluhan Kervansarayı Nasuh Paşa Hanı

Tipik bir Osmanlı şehir hanı burada yer almakta olup, tarihi Suluhan Kervansarayı Nasuh Paşa Hanı da Beypazarı Çarşısı'na yakın konumdadır. Osmanlı Sadrazamlarından Nasuh Paşa tarafından 17 Mart 1613 tarihinde yaptırılan Suluhan Nasuh Paşa Kervansarayı, zamanla harap olmuş ve harabeye dönene kadar onarılmıştır.

Halk Evi

Beypazarı'nın gelenek ve kültürünü yaşatmak amacıyla 25 Şubat 1936'da yapımına başlanan Beypazarı Halkevi, 29 Ekim 1939'da tamamlandı. Bir dönem sinema salonu olarak kullanılan yapı, zaman zaman sergi ve seminerlere de ev sahipliği yaptı. 2007 yılında Cahide Gürsoy Evi Müzesi adıyla açılışı yapılmıştır.

Tarihi Suluhan Nasuh Paşa Hanı, İstanbul-Ankara arasında yolculuk yapan kervanların uğrak noktasıydı. Başlangıçta yirmi altı odalı olan hanın ayrıca camisi, dükkânları ve pazarı da vardı. Beypazarı'na gelenlerin mutlaka uğraması gereken bu pansiyon, içerisinde çeşitli mağaza ve kafeteryaları barındırıyor. Otantik bir atmosfer sunan hanı gezerken kendinizi birdenbire ortaya çıkmış gibi hissedebilirsiniz.

İmaret Meydanı ve El Sanatları Meslekleri Dükkanları

Beypazarı'nda gezilecek yerler arasında İmaret Meydanı ve yok olmaya yüz tutan el sanatlarının yaşatılmasını talep eden el sanatları dükkanları oldukça popüler. İmaret Meydanı'nda yer alan; Ayrıca demircilik, kazancılık, kuyumculuk, ayakkabıcılık, saraçlık, dokuma, kalaycılık, yorgancılık, bindallı nakış gibi zanaat mesleklerinin tanıtıldığı mağazalarda da ürünler satılıyor.

Dilerseniz İmaret Meydanı ve el sanatları dükkanlarını ziyaretiniz sırasında Beypazarı'nın zengin işçiliğinin bozulmamış ürünlerini de koruyabilirsiniz. Böylece sevdiklerinize doğal hediyeler alarak bu sanatların yaşatılmasına katkıda bulunabilirsiniz.

Tarihi Beypazarı Çarşısı

Beypazarı'nın Kurtuluş semtinde bulunan tarihi Beypazarı Çarşısı, Milli Egemenlik Caddesi üzerinde yer almaktadır. 6 gün sonra o da ortadan kayboldu. Daha sonra bugünkü haline getirilen Beypazarı Çarşısı'nda pirinçten telkari işlemeye, demircilikten kalaycılığa kadar pek çok yerel el sanatının ürünlerine rastlamak mümkün.

Beypazarı'na kısa bir tatil için gelirseniz bu tarihi çarşıyı ziyaret etmeyi unutmayın. Demirciler Caddesi, Dikçiler Caddesi, Kuyumcular Caddesi, Hanlar Önü ve Bedesten Caddesi arasında yürüyüş yaparak tarihi çarşıda keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

Tarihi Gümüşçüler Çarşısı

Sonuç olarak mevcut durumu silebileceksiniz. Tarihi Beypazarı Kuyumcular Çarşısı'nda muhteşem zanaat teknikleriyle yapılmış birbirinden güzel takılar bulacaksınız. Beypazarı'nda el işi gümüş takılar satan birçok mağazada bulabilirsiniz. Ancak o zaman işiniz bitene kadar beklemeniz gerekecek.

Eğriova Tabiat Parkı

Eğriova Yaylası Ankara'nın Beypazarı ilçesine 50 km uzaklıkta bulunmaktadır. Ormanlarla çevrili bu yayla, bitki örtüsü ve manzarasıyla ziyaretçilerini büyülemeyi başarıyor. Yaylada ayrıca kaynaklardan oluşan bir gölet bulunmaktadır. Tüm bu güzellikleri bir araya getiren Eğriova Tabiat Parkı, güzel bir dinlenme alanı olarak karşımıza çıkıyor.

Doğayla baş başa keyifli bir gün geçirmek ya da Eğriova yaylasına gitmek için hemen yola çıkmalısınız. Bu bölgede piknik yapabilir veya gölde balık tutabilirsiniz. Ormanda uzun bir yürüyüş ya da ata binmek burada yapabileceğiniz aktivitelerden bazılarıdır. Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Karaşar Eğriova yayla festivaline katılarak hem tarihini öğrenerek eğlenceli zamanlar geçirebilirsiniz.

POBİAD'dan Polatlı Esnaf Kefalet Kooperatifi'ne ziyaret POBİAD'dan Polatlı Esnaf Kefalet Kooperatifi'ne ziyaret

Tekke Dağı Milli Parkı

Beypazarı'nın doğal güzelliklerinden biri de ilçeye yaklaşık 15 km uzaklıkta bulunan Tekke Dağı Tabiat Parkı'dır. 2011 yılında tabiat parkı haline gelen ve temiz bir çevreye sahip olan Tekke Yaylası'nda piknik yapmanın keyfini mutlaka çıkarmalısınız. Tabiat parkında her yıl geleneksel olarak kutlanan Piknik ve Güveç Günü'nü yaşarsanız oldukça keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

Türk Hamam Müzesi

16. yüzyılda inşa edilen Rüstem Paşa Hamamı, Sultan Alaaddin Camii'ne sadece 30 metre uzaklıkta yer alıyor. Beypazarı'nda merkezi bir konumda yer alan hamam, gerekli tadilat ve tadilatlardan sonra 9 Haziran 2012 tarihinde Türkiye'nin ilk ve tek Türk hamamı müzesi olarak ziyarete açıldı.

Türklerin hamam kültürünü nasıl zenginleştirdiğini anlatan, gelin hamamlarını anlatan, hamamlarda kullanılan araç ve gereçleri gösteren bir müze olarak dikkat çeken Türk Hamamı Müzesi, Belçika'daki hamam kültürünün korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla sergileniyor. . Müze, Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde “folklorik müzecilik” profesörü olan Dr. Ankara Kalkınma Ajansı ve Yaşayan Müze'nin katkılarıyla Sema Demir tarafından biliniyor.

Beypazarı Kent Tarihi Müzesi

Beypazarı'nda restore edilmiş eski bir okulda açılan Beypazarı Kent Tarihi Müzesi'nde Beypazarı'nın aydınlığını ve kültürünü yansıtan eserler bulunuyor. Müzik yapıldı, Belçika videosu ve bu bir hata ama aynı şey değil. Yakın tarihi kapsayan gamsız belgeler, yöresel kıyafetler, demirciler, kunduracılar, saraçlar, berberler gibi meslek odalarının en iyi temsilcilerinin temsil edildiği alanlar müzenin dikkat çeken bölümlerini oluşturuyor.

Beypazarı Tarih ve Kültür Evi Müzesi

1996 yılından bu yana Beypazarı Tarih ve Kültür Evi olarak kullanılan konakta yer alan Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi, etnografya müzesi özelliği taşıyor. Nurettin Karaoğuz'un bağışladığı konak, Beypazarı'nın tarihi ve kültürel değerlerinin müze haline dönüştürüldüğü bir müze olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.

Roma döneminden kalma sütun ve kitabeleri, Selçuklu dönemi koç heykelini, Osmanlı döneminden kalma buğday ambarını görebileceğiniz Beypazarı Tarih ve Kültür Evi Müzesi, Beypazarı'nda günlük yaşamın bir arada kullanılmasına dikkat çekiyor. Müzede antika ürünler, tarihi çanlar, tarihi dönemleri ve harcamaları gösteren maketler görülebilmektedir.

Anadolu Açık Hava Müzesi – Yaşayan Köy Müzesi

Anadolu'ya ait değerlerin sergilendiği ve Anadolu mimarisinin görülebildiği Anadolu Açık Hava Müzesi - Yaşayan Köy Müzesi'nde bölgede yaşanan yaşamlar da sergileniyor. Müze alanında İç Anadolu, Karadeniz, Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgelerindeki yaşamın örneklerini görebileceğiniz evler bulacaksınız. Bölgeye uygun şekilde dekore edilen evler arasında 16 dükkânın bulunduğu Osmanlı çarşısı da yer alıyor. Ancak daha sonra sanat eserlerini kullanabilir, sergileyebilir ve yönetimden satın alabilirsiniz.

Sultan Alaaddin Camii

Tarihi ve manevi değeri yüksek bir cami olan Sultan Alaaddin Camii, Beypazarı'nın İstiklal semtinde yer almaktadır. 1805-1809 yılları arasında inşa edilen caminin Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat adına yaptırıldığı biliniyor. Tek minareli cami, Selçuklu mimarisinin tipik bir örneğini gösteriyor. Sultan Alaaddin mescidinde peygamberimizin sakalındadır.

Akşemsettin Camii

Beypazarı Beytepe Caddesi üzerinde bulunan Akşemsettin Camii'nin Sultan Fatih Mehmet'in hocası Akşemsettin adına yaptırıldığı bilinmektedir. 15. yüzyılda inşa edilen cami daha sonraki dönemlerde birkaç kez onarım görmüştür. Bugünkü şekli 19. yüzyıla kadar uzanıyor.

Beypazarı'nın Yöresel Lezzetleri

Beypazarı bölgesine özgü lezzetler aynı zamanda bölgenin zengin tarihinden de besleniyor. Sonuç olarak yemeğin üst kısmı özel bir tabakta dolmayla servis ediliyor... Ancak yemeğin üst kısmı eski yemeğin aynısı.

Türkiye'nin havuç ihtiyacının yüzde 60'ını karşılayan Beypazarı, havuç yan ürünleriyle de dikkat çekiyor. Alırsanız mutlaka Türk Lokumu gibi lezzetleri denemelisiniz. Sıcaklık %80'dir ve sıcaklık düşürülür. Beypazarı'nın lezzetlerinden üzüm ve fındığın birleşiminden oluşan ceviz sucuğu da hoşunuza gidebilir.

Bir yıl taze kalabilen, çay saatlerine lezzet katan ve sadece Beypazarı'nda yapılan tereyağlı kuru Beypazarı, Beypazarı'nın en sevilen lezzetidir. Beypazarı gezinizde bu kuru meyvelerden hem bolca yiyebilir hem de evinize götürmek üzere satın alabilirsiniz.

HABER: ÖMER YILDIZCI

Editör: ÖMER YILDIZCI