Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, kurban eti ve sakatatların nasıl değerlendirileceği ve saklanacağı merak konusu olmaya devam ediyor. Uzmanlar, kurban etinin kesildikten hemen sonra tüketilmemesi gerektiğini ve genellikle yaklaşık 12-24 saat bekletilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Ancak, sakatatlar için durum nasıl?
"BİZİM HALKIMIZ SAKATATA ÖNEM VERMİYOR"
Ankara'nın Altındağ ilçesinde yer alan Ulus'ta Ulus Halinde dükkanı bulunan sakatatçı Hasan Avcı, "Kurban Bayramı'nda et fazla olduğu için bizim halkımız sakatadan pek önem vermiyor" diyerek, sakatat tüketiminin az olmasına dikkat çekti. Sakatatların sağlık açısından oldukça değerli olduğunu belirten Avcı, birçok hastalığa iyi geldiğini söylüyor. Özellikle kansız ve hasta olan kişilerin kurbanlık hayvanın dalağını tüketmesi gerektiğini belirten Avcı, "dalak, karaciğer, böbrek ve beyin etten daha yararlı" diyor. Avcı, Kelle Paça çorbasının da önemine dikkat çekerek "kellepaça çorbası her derde deva" diyor.
ÖD'E DİKKAT
İğneden ipliğe kadar hayvanın her parçasının tüketilebileceğini belirten sakatatçı usta, özellikle karaciğerdeki öd kısmına dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Ödün dikkatli bir şekilde karaciğerden arındırılması gerektiğini belirten Avcı, ödün zehir niteliğinde olduğunu belirtiyor. Avcı, "Bugün ciğer üç yüz elli dört yüz lira. Ucuz olsa herkes yer fakat fiyatı çok yüksek" diyerek ciğer fiyatlarının yüksekliğine dikkat çekerek, Kurban Bayramı'nda ciğerin mutlaka tüketilmesi gerektiğini belirtti.
BOL SU İLE TEMİZLENMELİ
Sakatatların bol su ile temizlenmesi gerektiğini ifade eden Hasan Avcı, hayvanın iç organlarının dinlendirildikten sonra tüketilmesi gerektiğini söyledi. Sakatatların bol su ile temizlenerek kanından ve pisliğinden arındırılması gerektiğinin altını çizen Avcı, sakatatların temizlendikten sonra buz dolabı poşetlerinde bir yıl içerisinde tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Avcı, sakatatların doğru şekilde temizlendikten ve saklandıktan sonra, sağlık açısından oldukça değerli birer besin kaynağı olduğu belirtiliyor.