Bayram Sofralarında Sağlıklı Beslenmenin Sırları  (1)-1

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala bayram telaşı tüm yurdu sardı. Bayram için yapılan hazırlıkların yanı sıra, "Bayramda nasıl beslenilmeli ve öğünlerde nelere dikkat edilmeli?" sorusu gündemde yerini aldı. Sağlıklı bir bayram geçirmek için kilo verme ve mevcut kilosunu korumak isteyen kişilerin neler yapması gerektiğini Diyetisyen Sueda Çetin Atbaş, polatlıpostası.com’a yaptığı özel açıklamalarla anlattı.   

Polatlı'daki dünyanın en büyük ikinci tümülüsü: 'Midas Tümülüsü' Polatlı'daki dünyanın en büyük ikinci tümülüsü: 'Midas Tümülüsü'

Bayrama özel yiyeceklerin porsiyon kontrolüyle dengelenebileceğini belirten Diyetisyen Sueda Çetin Atbaş, "Sağlıklı beslenen kişiler, bayram dönemlerinde kaçamak yaptıklarında kilo almaktan korkabiliyorlar. Ancak bu süreçte dengeyi korumak oldukça önemli" ifadelerine yer verdi.  

Bayramda; dolma, sarma, börek ve tatlı gibi yiyeceklerden yiyen kişilerin bir sonraki öğünlerinde yediği besinlere ve bunların porsiyonlarına dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Sueda Çetin Atbaş, su tüketimine ve egzersiz yapılmasına da şu şekilde dikkat çekti:  

"Bayramda dengeyi korumak adına bol su tüketilmesini ve egzersiz yapılmasını da öneriyoruz. Bu şekilde, kişiler fazla tüketilen yiyecekleri daha kısıtlayıcı öğünlerle dengelemelidir. Diyet yapanlar da bu şekilde kilo vermeye devam edebilir ya da en azından mevcut kilolarını koruyabilirler."   

Bayram Sofralarında Sağlıklı Beslenmenin Sırları  (2)

MİSAFİRLİKLERDE BESLENME NASIL OLMALI?  

Bayram döneminde sıkça yapılan misafirlik ziyaretlerinde sağlıklı beslenmenin ipuçlarını paylaşan Diyetisyen Sueda Çetin Atbaş, "Bireylerin öğünlerini atlamamaları ve düzenlerini aksatmamaları önemli. Kurban Bayramı dolayısıyla, misafirliklerde et ikram edilebiliyor. Bunu diğer öğünlerde sebze ağırlıklı beslenerek dengelemek gerekiyor" dedi.   

SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT  

Sarma ve dolmaların karbonhidrat, yağ ve tuz içeriğinin yüksek olduğunu belirten Çetin Atbaş, bu şekilde öğünler tüketildiğinde gün içerisinde mutlaka bol su içilmesi gerektiğini vurguladı. "Havalar şu an sıcak, doğal olarak terleme arttığı için vücudun su ihtiyacı da artıyor. Su ve sade maden suyu gibi vücudu destekleyen sıvılar tercih edilmelidir. Su, gün içine yayılarak içilmelidir. Lıkır lıkır büyük miktarlarda su içmek, benzer hızla vücuttan atılacaktır. Bunun yanı sıra, çay ve kahvede bulunan kafein ekstra su kaybına neden olur, bu da sıvı tüketimini arttırmayı önemli hale getiriyor. Çay ve kahve miktarlarını sınırlayarak su tüketimini artırmalıyız. Kafein tüketimi günlük maksimum 400 mg olmalıdır" dedi.  

KIRMIZI ET TÜKETİM MİKTARI NE KADAR OLMALI?  

Bayramda kırmızı et tüketiminin kişiye göre değiştiğini belirten Çetin Atbaş, "Günlük et tüketimi miktarı, kişisel sağlık durumu, yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite düzeyi ve genel diyet alışkanlıkları gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Ancak genel bir kural olarak, sağlıklı bir yetişkinin diyetinde protein kaynağı olarak et tüketimi dengeli ve ölçülü olmalıdır. Çeşit olarak daha yağsız etler tercih edilmelidir. Günün bir öğününde et tüketildiyse diğer öğünlerde sebze ağırlıklı beslenmek ve bunu yoğurt, kefir gibi protein kaynaklı diğer besinlerle desteklemek gerekir. Öğle yemeğinde etli bir öğünün yanında yeşillikler ve sebzeler mutlaka tüketilmelidir. Akşam yemeği ise öğle yemeğine göre daha hafif olmalı, sebze, yoğurt ve salata gibi dengeli ve sindirimi daha kolay öğünler tercih edilmelidir. Aynı zamanda şeker hastaları ise bulgur pilavı, siyah pirinç, mercimek pilavı gibi tahıl ve baklagilleri miktarına dikkat ederek tüketebilir. Miktarına ve pişirme yöntemine dikkat edilerek tüketilen et, yüksek kaliteli protein, demir, çinko ve B vitaminleri gibi önemli besin maddelerini içerdiğinden, dengeli bir diyetin parçası olabilir” ifadelerine yer verdi.  

Bayram Sofralarında Sağlıklı Beslenmenin Sırları  (3)

KUYRUK YAĞI NE KADAR SAĞLIKLI?  

Kavurma pişirilirken kullanılan kuyruk yağının doymuş yağ içeriğinin yüksek olduğunu belirten Çetin Atbaş, "Sağlıklı beslenmede doymuş yağların sık tüketimini önermiyoruz. Bunun yerine yağ grubu olarak zeytinyağı ve çiğ kuruyemişler daha sık tercih edilmelidir. Fakat Kurban Bayramı'nda özel pişiriliyorsa, porsiyonlarına dikkat edilerek tüketilebilir. Ancak kolesterol hastaları, kalp damar hastalıkları olan kişiler için önermiyoruz” şeklinde konuştu.  

SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN EGZERSİZ ŞART  

Egzersizin sağlıklı bir yaşam için gerekliliğini vurgulayan Çetin Atbaş, bayramda yüksek kalorili ve yağlı yiyecekler tüketildiğinde bunları dengelemek için egzersiz yapmanın önemine dikkat çekti. "Yürüyüş yapmak kan şekerini dengelerken aynı zamanda kalori açığı oluşturmaya da yardımcı oluyor. Yürüyüşler, gezinti gibi değil tempolu şekilde yapılmalı ve nabzı yükseltmelidir. Ancak kalp damar hastalığı olanlar bu konuda dikkatli olmalıdır. Yediğimiz fazlalıkları egzersizle dengelemek sağlıklı bir bayram geçirmenin püf noktalarındandır" dedi.  

“ETİN DOĞRU MUHAFAZA EDİLMESİ VE PİŞİRİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ” 

“Kurban Bayramı’nda kesilen etlerin doğru bir şekilde muhafaza edilmesi ve pişirilmesi, etin kalitesini korumak ve sağlıklı bir tüketim sağlamak için oldukça önemli. Kesimden sonra etlerin oda sıcaklığında fazla bekletilmeden hızlıca soğutulması gerekir. Etler, kesildikten sonraki ilk 2 saat içinde buzdolabına kaldırılmalıdır. Büyük parça halindeki etler, kullanımı kolay küçük parçalara bölünmeli ve hava almayacak şekilde vakumlu poşetler veya buzdolabı poşetleri ile paketlenmelidir. Buzdolabında saklanacak etler, 0 ila 4°C sıcaklıkta 3-5 gün arasında muhafaza edilebilir. Uzun süreli saklama için etler derin dondurucuda -18°C veya daha düşük sıcaklıkta saklanmalıdır. Dondurulmuş et, kalitesini önemli ölçüde kaybetmeden yaklaşık 6-12 ay boyunca saklanabilir. Etleri dondurmadan önce parça parça ve porsiyonluk miktarlarda paketlemek, kullanım kolaylığı sağlar” ifadelerine yer veren Çetin Atbaş, etin pişirilmesinde dikkat edilmesi gerekenlere de vurgu yaptı ve “Dondurulmuş etleri pişirmeden önce buzdolabında yavaşça çözdürmek en iyisidir. Etin buzdolabında çözülmesi 12-24 saat sürebilir. Çözüldükten sonra, etin biraz oda sıcaklığında dinlenmesine izin vermek, pişirme sırasında daha eşit ısınmasını sağlar. Pişirme yöntemi olarak kavurma ve kızartma gibi yağlı işlemler yerine haşlanma, ızgara veya fırında pişirmek daha sağlıklı yöntemleri öneriyoruz. Etin doğru muhafaza edilmesi ve pişirilmesi, hem lezzetini hem de besin değerlerini korumada önemlidir. Bu yönergeler, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve lezzetli et tüketimi için yardımcı olacaktır “diyerek sözlerini noktaladı. 

Muhabir: SEMA TÜRKEL