Batı Trakya Türklerinin unutulmaz lideri olarak bilinen Sadık Ahmet'in kim olduğu merak ediliyor. Peki Sadık Ahmet Kimdir? Sadık Ahmet Öldü Mü? İşte Cevapları...

Sadık Ahmet Kimdir?

Sadık Ahmet (Modern Yunanca: Σαδίκ Αχμέτ Sadık Achmet, 7 Ocak 1947, Gümülcine - 24 Temmuz 1995, Gümülcine), mensubu olduğu Batı Trakya Türklerinin hakları için mücadele eden ekonomi tıp doktoru ve siyasetçidir.

Sadık Ahmet, Gümülcine'nin Sirkeli köyünde doğdu; İlköğrenimini kendi köyünde, orta öğrenimini ise şehir merkezindeki Celal Bayar Lisesi'nde tamamladı. 1966-1967 yıllarını Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde geçirdikten sonra Selanik Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne girdi. 1974 yılında aynı başarısızlıkla hekim olarak mezun olduktan sonra 34 ay süren askerlik görevini tamamladı. Daha sonra bir yıl zorunlu hekimlik yaptıktan sonra 1978 yılında Batı Trakya'ya dönerek cerrahi ihtisasına başladı. 1984 yılında cerrah unvanını aldı ve aynı zamanda Batı Trakya Türklerinin sosyal sorunlarıyla ilgilenmeye başladı.

Yunanistan'ın bu yolda ilerleyebilmesi için Batı Trakya Türk azınlığının etnik eğitimini tanımayıp dini kimlik arayışıyla Lozan Antlaşması'na sığınması gerekir. Ayrıca Kanunun 19'uncu maddesiyle bol miktarda tarım ve hayvancılıkla uğraşan Batı Trakya Türklerinin topraklarının kamulaştırılması, 1955-1998 yılları arasında 46.638 Batı Trakya ve Onikiada Türkünün insan haklarına aykırı olarak vatandaşlıktan çıkarılması. Yunanistan ile Lozan Antlaşması arasındaki Vatandaşlık Hukuku. Batı Trakya Türk azınlığının Anayasa'ya aykırı olarak eğitim kurumu kurup denetlememesi ve dini liderlerini seçme özgürlüklerinin gasp edilmesi de diğer önemli sorunlar arasında yer alıyor.

Bu sorunlar karşısında Sadık Ahmet, ilk olarak 1985 yılında Batı Trakya Türkleri halkı hakkında uluslararası kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bir imza kampanyası başlattı ve 8 Ağustos 1986'da tutuklandı. Tüm engellemelere rağmen 15.000'e yakın imza toplamayı başardı. imzalar.

Ertesi yıl 25 Eylül'de Selanik'te İnsan Hakları Mensuplarına Batı Trakya Türklerini özetleyen broşürler dağıtıldı ve kendisi 30 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bu karar, uluslararası ödeme baskıları nedeniyle şu anda Yunanistan Yüksek Mahkemesi'nde gündemde.

18 Haziran 1989 genel seçimlerinde Batı Trakya Türklerinden seçilen ilk bağımsız milletvekili oldu; Ancak çok geçmeden milletvekili üyeliği iptal edildi. 26 Ocak 1990'da yaptığı bir konuşmada Batı Trakya Azınlığı ile birlikte "Türk" sıfatını kullandığı için tutuklanmış, cezasının kalan kısmı için Selanik Dudullu Cezaevi'nde 2 ay kaldıktan sonra serbest bırakılmıştı.

8 Nisan 1990'da ikinci kez bağımsız milletvekili seçilen Sadık Ahmet, 13 Eylül 1991'de Batı Trakya Türklerini temsil eden ilk siyasi parti olan Dostluk, Eşitlik, Barış (DEB) partisini kurdu ve milletvekili oldu. onun başkanı. Bunun üzerine 1993 yılında seçim kanununda değişiklik yapıldı ve seçime katılan partilerin parlamentoda temsil edilebilmeleri için yüzde 3'ten fazla oy almaları zorunlu hale getirildi. Batı Trakya Türk azınlığının Yunanistan'ın yüzde 1,5-2'sini oluşturması nedeniyle DEB'in Meclis'e girişi engellendi.

Sadık Ahmet ne zaman öldü?

Sonraki yıllarda Yunan yetkililerin caydırıcı politikasını sürdürmesine rağmen Sadık Ahmet, Batı Trakya Türklerinin yöntemlerinin yurt içinde ve yurt dışında başarısını dile getirmeye devam etti. 24 Temmuz 1995'te Lozan Antlaşması'nın 72. yıl dönümünde Gümülcine'nin Susurköy (Sostis) köyü dışında şüpheli bir trafik kazasında hayatını kaybetti. Türkiye'de, özellikle Trakya bölgesindeki birçok okula, yola ve parka onun adı verilmiştir.

Kazanın üzerindeki duman perdesi hala kaldırılmadı.

Şarkıcı Seçil kimdir? Turnike yarışmacısı Seçil kaç yaşında, nereli? Şarkıcı Seçil kimdir? Turnike yarışmacısı Seçil kaç yaşında, nereli?

Sadık Ahmet Nereli?

Sadık Ahmet Gümülcine'nin Sirkeli köyünde doğdu.

Editör: ÖMER YILDIZCI