Her yıl binlerce turisti ağırlayan Amasra, çok sayıda turistik tesise sahip. Yemyeşil doğası, denizi, plajları, yemekleri ve tarihiyle Amasra size farklı bir ortam sunacak... Bartın’da turizmin odağı olan yer hiç şüphesiz Amasra ilçesidir. Roma, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemlerinin izlerinin görüldüğü şehir, Karadeniz 'in en büyüleyici yerleşkelerinden biri olma özelliği taşıyor.

Amasra Gezilecek Yerler:

Amasra Müzesi

Amasra’nın ilçe merkezinde bulunan müze, 1982 yılından bugüne hizmete sunuyor. Müze içerisinde arkeolojik ve etnoğrafik eserlerin sergilendiği  4 adet sergi salonu mevcut. Bu salonlarda Hellenistik, Roma, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemlerine ait eserler bulunuyor.

Amasra Kalesi

Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilen kale, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemlerinde çeşitli restore işlemlerinden geçirilerek kullanılmıştır.

Boztepe'deki Sormagir Kalesi ve Amasra'daki Zindan Kaleleri iki ana kütleden oluşuyor. Roma İmparatorlu'ndan kalan "Kemere" denilen bir köprüyle  kaleler birbirine bağlanmıştır. Kuzey ve kuzeybatı tarafı uçurum olduğundan sur yapılmadığı göze çarpıyor. Amasra Kalesi'nin surlarının bir kısmı ise günümüze ulaşmamıştır. Adanın en yüksek yerinde ise denizciler için yapılmış bir fener yer alıyor.

Kale içerisinde Cenevizliler tarafından faaliyette bulunan kilise, Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilince 1460 yılında “Fetih Camiine” dönüştürülmüştür. Günümüzde Fatih Camisi olarak ibadete halen açıktır.

Fısıldayan şadırvan sütunlarının gizemi çözülemiyor! Fısıldayan şadırvan sütunlarının gizemi çözülemiyor!

Amasra Ağlayan Ağaç

Amasra Boztepe’de bulunan selvi ağacı denizden aldığı nemi yılda 3- 5 defa İlkbaharda nisan ve mayıs aylarında dışarı bırakır. Ağacın  ağlaması damlama ve çiseleme şeklinde olur. Amasra’nın göz dolduran manzarasını seyredebileceğiniz Boztepe’de büyülü bir manzara eşliğinde, hemen karşıda bulunan tavşan adasını ve şehri kuşbakışı seyir keyfi yaşarken, çay bahçesinde dinlenip çaylarınızı yudumlayabilirsiniz.

Amasra Çekiciler Çarşısı

Geçmişi 17.yüzyıla kadar uzanan meşhur çarşı, Amasra'nın en işlek yeridir. Çok sayıda yerli ve yabancı turistin gezdiği tarihi çarşı yöresel unsurlarıyla da dikkat çekmektedir.

Çekiciler Sokağında ıhlamur, şimşir, dişbudak, ceviz, kiraz ve kızılağaç gibi ağaçlar kullanılarak yapılan ahşap işleme ürünler,  Amasralı zanaatkarlar tarafından tek tek yapılmakta ve burada seyire ve satışa sunulmaktadır.

Amasra Plajı

İlçenin kuzeyinde yer alan plaj özellikle yaz mevsiminde yoğun talep almaktadır.

Zengin kültürü ve köklü geçmişi ile keyif dolu bir maceraya çıkabileceğiniz Amasra doğal güzellikleri ve plajlarıyla da görülmeğe değer…

Editör: Sedef Hızlı