Başkentte ‘Bolu Tanıtım Günleri’ coşkuyla başladı Başkentte ‘Bolu Tanıtım Günleri’ coşkuyla başladı

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde Türkiye’nin 21 miras alanı bulunurken, Geçici Liste’de toplam 82 alan yer alıyor. Eylül 2023’te gerçekleştirilen UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında Ankara'da bulunan iki önemli eser daha listeye dahil edildi. Bu eserler, Antik Frigya'nın kültürel ve siyasi başkenti olan “Gordion” ile Ankara Kalesi’nin özgün ahşap mimarlığını yansıtan “Arslanhane Camisi” oldu.  Ankara'nın sahip olduğu kültürel ve doğal miras zenginlikleri, yalnızca bu alanlarla sınırlı değil. Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, UNESCO'ya yeni bir öneride bulunduklarını duyurdu. Ödemiş, Ankara'da 700 civarında arkeolojik alan olduğunu belirterek, bu alanlar sayesinde Ankara'nın, kültürel açıdan büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti. 

Ödemiş, başkentte Koruma Kurulunca onaylanmış 700 civarında arkeolojik alan olduğunu belirterek şunları söyledi: 

“Ankara'da arkeolojik olarak kabul edilmiş yeni olanlarla birlikte, koruma kurulu tarafından onaylanmış 700 civarında arkeolojik alan var. Bu durum, Ankara'nın aslında ne kadar değerli olduğunu gösterir. Ayrıca, 2 bin 500'e yakın tescilli yapı bulunuyor. Bu rakamlar, kültürel miras değeri olarak belirlenmiş değerlerdir ve az bir rakam değil.”

Başkentten Unesco'ya Yeni Miras Önerisi (3)

UNESCO'YA YENİ ÖNERİ

UNESCO Dünya Mirası listesinde Ankara'nın 5 alanı bulunduğunu belirten Ödemiş, bu listenin arasına dahil olabilmesi için UNESCO'ya yeni bir öneride bulunduklarını söyledi. Ödemiş, UNESCO’ya önerilecek yeni miras alanının “Cumhuriyet Bulvarı” olacağını kamuoyuna duyurdu. Ödemiş, öneride bulunan bulvarın, Ulus Meydanı’ndan başlayarak Çankaya Köşkü’ne kadar uzandığını ifade etti. 

"BİR BULVAR ÜZERİNDEN CUMHURİYET OKUMASI"

UNESCO'ya yapılan öneriyi, UNESCO Milli Komite Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz ile birlikte hazırladıklarını belirten Ödemiş,  önerinin “Bir Bulvar Üzerinden Cumhuriyet Okuması” adıyla sunulduğunu ifade etti. Ödemiş,  Atatürk Bulvarı’ndan Ulus Meydanı'nına ve   Çankaya Köşkü'nüde kapsayan güzergahın, Cumhuriyet’in tarihsel ve siyasi gelişimini anlatan bir güzergah olduğunun altını çizdi. Güzergahlarda parlamenter sistemin, üretim sisteminin, saray, ulaşım ve dış politikasını yansıtan birçok önemli yapının olduğuna dikkat çekerek bölgenin önemli olduğunu vurguladı.
 

Muhabir: KÜBRA AÇIKGÖZ