Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Akademi, Google ve Girişimcilik Vakfı iş birliğiyle “Yapay Zeka Zirvesi”ne ev sahipliği yaptı. Zirveye, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Zirvede konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, yapay zekanın tarihsel gelişimine dikkat çekerek, verinin önemine vurgu yaptı. Sayan, “Yapay zeka, temelleri Alan Turing'e kadar uzanan ve ilk kez 1956 yılında bir çalıştayda kavramsallaştırılan bir alan. Günümüzde yapay zekayı bu kadar önemli hale getiren şey ise verinin çoğalmasıdır. İnsanlık sadece geçtiğimiz yıl 100 zetabayt veri üretti ve bu miktarın bu yıl 150 zetabayta ulaşması bekleniyor. Veri, anlamlı bilgiye ulaşmamızı ve doğru kararlar vererek bilgelik elde etmemizi sağlıyor. Bu, insana çok büyük bir güç katıyor” diye konuştu.
YAPAY ZEKA KÜRESEL DÖNÜŞÜMÜN MERKEZİNDE
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ise yapay zekanın küresel ekonomideki etkisini vurguladı. Karagözoğlu, “Yapay zeka, nesnelerin interneti, büyük veri ve blok zincir gibi ileri teknolojilerle dijital dönüşümün merkezinde yer alıyor. Küresel yapay zeka sektörü hızla büyüyor ve 2024 yılında 250 milyar dolar, 2030 yılında ise 1,8 trilyon dolarlık bir ekonomik büyüklüğe ulaşması öngörülüyor. Bu teknoloji, sağlık, pazarlama, müşteri hizmetleri ve yüksek teknoloji üretimi gibi birçok sektörde dönüşüm sağlıyor” ifadelerini kullandı.