İç mimar olarak uzun yıllar görev yapan Orhan Karaalioğlu, 2000 yılında mesleğinden emekli olduktan sonra çocukluk hobisini mesleğe dönüştürerek ahşap oyuncak yapımına yöneldi. Dört yıl boyunca oyuncaklar üzerine araştırmalar yapıp yazılar yazan Karaalioğlu, bu çalışmalarını kitap haline getirerek yayımladı. Kitabını çıkardıktan sonra Ankara’da bir atölye açan Karaalioğlu, 9 yıl boyunca Ulucanlar Sanat Sokağı’ndaki tahta oyuncak atölyesinde geleneksel oyuncakları tasarlayarak gelecek nesillere aktardı. 2015 yılında, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı” olarak tescillenen Karaalioğlu, eski ahşap oyuncakların yaşatılmasına katkı sağladı.

Başkentte, Ahşap Oyuncak Kültürünü Yaşatan Usta (3)

"BENİM YAPTIĞIM OYUNCAKLARIN EŞİ BENZERİ YOK"

Yeni bir atölyeye geçmeye hazırlanan usta isim, günümüzde çocukların kullandığı hazır oyuncaklara eleştirilerde bulundu. Fabrikasyon oyuncakların çoğunun zararlı malzemeler içerdiğini belirten Karaalioğlu, kendi ürettiği ahşap oyuncakların ise sağlığa zararsız ve çocuklar için güvenli olduğunu vurguladı. Eski dönem oyuncaklarını birebir yapmaya çalıştığını belirten Karaalioğlu, şunları söyledi:

"Ankara'da benim gibi bu kadar farklı oyuncak yapan birisi olduğunu zannetmiyorum. Benim yaptığım oyuncakların eşi benzeri yok. Direkt eskiden yapılan oyuncakların aynısını yapmaya çalışıyorum. 40-50 çeşit oyuncağım var, hatta bazıları 100 yıl öncesine dayanıyor. Bunlar Anadolu kültürünün oyuncakları."

"GÜNÜMÜZ OYUNCAKLARINI OYUNCAK OLARAK GÖRMÜYORUM"

Geleneksel oyuncakların unutulmaya yüz tuttuğunu ifade eden Karaalioğlu, geçmişte çocukların büyük keyifle oynadığı bu oyuncakları günümüze taşımaya devam edeceğini söyledi. Günümüzde üretilen oyuncakları "oyuncak" olarak değerlendirmediğini ifade eden Karaalioğlu, renkli ve cezbedici olmalarına rağmen çoğunun çocuklara hiçbir fayda sağlamadığını belirtti.

"Günümüz oyuncaklarını oyuncak olarak görmüyorum. Çocukları cezbedici şekilde tasarlanmış, rengârenk ve cıvıl cıvıl ama gelişimlerine hiçbir katkı sunmayan oyuncaklar üretiliyor. Özellikle Uzak Doğu menşeli oyuncaklar büyük risk taşıyor. Çoğu sağlığa zararlı malzemelerden yapılıyor. Ben çocukların bunlarla oynamasını kesinlikle tavsiye etmiyorum."

Başkentte, Ahşap Oyuncak Kültürünü Yaşatan Usta (1)

Ankara'da bayram sabahı camiler doldu taştı Ankara'da bayram sabahı camiler doldu taştı

"AHŞAP OYUNCAKLAR EN SAĞLIKLI OYUNCAKLAR"

Ahşap oyuncakların çocuk gelişimi açısından çok daha faydalı olduğunun altını çizen Karaalioğlu, el yapımı oyuncakların sağlığa zararsız olmasının yanı sıra çocukların becerilerini geliştirdiğini söyledi:

"Ahşap oyuncaklar en sağlıklı oyuncaklardır. Çocuklara tavsiye ettiğim oyuncaklar bunlardır çünkü hepsinde bir hareket var. Çocuğa el becerisi kazandırıyor ve arkadaşlarıyla birlikte oynayarak sosyal becerilerini geliştiriyor. Mesela bir kukla oyuncağını düşünelim. Çocuk bunu tek başına değil, bir arkadaşıyla karşılıklı oynadığında iletişim kurmayı öğreniyor."

Başkentte, Ahşap Oyuncak Kültürünü Yaşatan Usta (4)

AİLELERE ÇAĞRIDA BULUNDU

Çocukların sağlıklı oyuncaklara erişimi konusunda ailelere çağrıda bulunan Karaalioğlu, ebeveynlerin ithal oyuncaklara yönelmek yerine, çocuklarına geleneksel ve sağlığa zararsız oyuncaklar almaları gerektiğini vurguladı.

"Aileler Uzak Doğu menşeli plastik oyuncakları bıraksınlar. Onların çocuklara hiçbir faydası yok. Ne beceri kazandırıyor ne de bir hareketlilik sağlıyor. Ama ahşap oyuncaklar öyle değil. Çocuklar bu oyuncakları ellerine aldığında nasıl kullanacaklarını öğreniyorlar. Motor becerileri gelişiyor, hayal güçleri çalışıyor. Ayrıca zararsız boyalarla üretiliyor, kimyasal içermiyor. Aileler, çocuklarının gelişimini destekleyen, güvenilir ve geleneksel oyuncaklara yönelmeli."

Muhabir: KÜBRA AÇIKGÖZ