Kırsal turizmi canlandırmak, mahalle statüsüne kavuşmuş köylerde yaşayan insanlara ekonomik destek sağlamak amacıyla kurulan Ekolojik Köy’de eğitimler de veriliyor.
Başkent’in birçok ilçesinden pek çok okul, Ekolojik Köy’e geziler düzenliyor. Bu gezilerde öğrenciler,Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından verilen eğitimlerle köy hayatı, tarım ve kırsal üretim konusunda bilinçleniyor. 2023-2024 eğitim öğretim döneminin ilk yarısında 2 bin 300 öğrenci Ekolojik Köy’ü ziyaret etti.
Arıcılık ve polinasyon eğitimi ile öğrencilerin arıcılık konusunda bilgi kazanması hedeflenirken; eğitimler hem teorik hem de uygulamalı olarak veriliyor.
Hasatı yapılmış ürünlerin değerlendirilme şekilleri ve saklama koşulları da öğrencilere verilen eğitimler arasında... Yoğurt, salça, sirke ve ekmek yapımı eğitiminde öğrenciler, üretim ve gıdaların saklanması konusunda da bilgileniyor.
Kurutma atölyesi de Ekolojik Köy’de kurulan ve eğitimler verilen atölyeler arasında.
Ata tohumu ekimi yetiştirilmesi, tohum alınması ve saklama koşulları eğitimi de öğrencilerin ilgisini çekiyor. Öğrenciler, ata tohumlarını ekmeyi, meyvelerden ve sebzelerden tohum almayı uygulamalı olarak öğreniyor; saklama koşulları hakkında teorik bilgiler kazanıyorlar.
Fırın atölyesinde ekmek yaptırma eğitiminde ise minikler yanan taş fırının başına geçiyor; Kutludüğün’ün hamarat hanımlarından aldıkları tarifle Mamak’a özgü Kutludüğün ekmeği yapıyor. Minikler,yaptıkları ekmeklerin tadına bakmadan Ekolojik Köy’den ayrılmıyor.
Mamak Belediyesi, çocuklara çevre bilincini aşılamak, geri dönüşüm konusunda onları bilinçlendirmek için çalışıyor. Sıfır atık bilinci ile oluşturulan bu çevreci otobüs ‘ATİKO’ ile Mamak’ta çocuklara geri dönüşüm eğitimi veriliyor.
Mamak’ın çevreci otobüsü ATİKO’da geri dönüşüm ve sıfır atık konusunda çocukların bilinçlenebileceği renkli bir dünya oluşturuldu. ATİKO’ya binen çocuklar bu renkli dünyada eğlenerek öğrenmenin tadına varıyor.