Ankara, tarihi yapıları ve köklü geçmişiyle olduğu kadar, bu geçmişe tanıklık eden asırlık ağaçlarıyla da dikkat çekiyor. Şehrin farklı noktalarına kök salmış bu ağaçlar, hem doğal güzellikleriyle hem de hafızalarda yer eden hikayeleriyle Başkent’in önemli sembolleri arasında yer alıyor.
BAŞKENTİN SESSİZ TANIKLARI
Cumhuriyet’in ilanından bu yana geçen süreçte modernleşen ve büyüyen Ankara’da, eski parklar, meydanlar ve köşk bahçelerinde yer alan tarihi ağaçlar, şehrin değişen dokusuna rağmen varlıklarını sürdürmeye devam ediyor. Özellikle Atatürk Orman Çiftliği, Gençlik Parkı ve Kurtuluş Parkı’ndaki tarihi ağaçlar başkentin sessiz tanıklığını yapıyorlar. Sadece önemli park ve bahçelerde değil Ankara’nın her bir köşesinde uzun yıllardır varlığını koruyan yaşlı ağaçlar bulunuyor. Ankara'nın çehresindeki büyük dönüşümlerin sessiz tanıklığını yapan bu ağaçlar bugün hala ayakta.
BAŞKENTTEKİ ANIT AĞAÇLAR
Ankara’da bu tarihi ağaçların korunması ve bilinmesi adına çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı başkentteki tarihi ağaçların tanınması ve bilinmesi için ağaçların üzerine anıt ağaç levhası asıyor. Anıt ağaç tabelasında, ağaçların isimleri ve türleri yer alıyor.
Türk Standartları Enstitüsü'nün hazırladığı "Anıt Ağaçlar Envanter Seçim Kuralları ve İşaretleme Standardı" nda geçen anıt ağaç tanımı şu şekildedir: "Geçmiş ile günümüz, günümüz ile gelecek arasında köprü kurabilecek denli uzun doğal ömre sahip olan ağaçlardan yaş, gövde çapı, tepe çapı ve boy bakımından kendi türünün alışılagelmiş ölçülerinin çok üzerindeki boyutlara ulaşan; ya da yöre tarihinde, mistik kültüründe ve folklorunda özel yeri bulunan ağaç" olarak tanımı yapılmıştır. Bakanlık anıt ağaç statüsündeki bu doğal mirasları koruma altına alarak, bakımlarını düzenli olarak gerçekleştiriyor. Ankara'ya kök salmış bu tarihi ağaçlar, şehirde yaşayanlar için yalnızca birer doğal güzellik değil, aynı zamanda birer hatıra. Pek çok Ankaralı, bu anıt ağaçlarının dallarının gölgesi altında oturup gölgelenebiliyorlar.