Cumhuriyetin ilk üniversitesi: Ankara Üniversitesi Cumhuriyetin ilk üniversitesi: Ankara Üniversitesi

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, 2024 Dünya Mimarlık Günü'nü 11-12-13 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen “Başkent Mimarlık Günleri” etkinlikleriyle kutluyor. Bu doğrultuda, 12 Ekim Cumartesi günü saat 10.00’da, Yenimahalle Nazım Hikmet Kongre Merkezi Yıldız Kenter Salonu’nda düzenlenen “Katılımcı Kentsel Tasarımda Gelecek Nesillerin Yetkilendirilmesi” sempozyumu, akademisyenleri, mimarları ve kent bilimcilerini bir araya getirdi. 

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, bu yılki kutlamalarda, genç mimarların aktif katılımını ve çevrenin refahını ön planını tutan, sürdürülebilir kentler yaratmayı sürdürme etkinliklerine ağırlık verdi.  

Başkent Mimarlık Günleri’nde Şehirlerin Geleceği Tartışıldı  (4)

GEÇMİŞTEN BUGÜNE KENTLERİN DÖNÜŞÜM SÜRECİ 

Etkinliğin açılış konuşmasını, Mimarlar Odası Ankara Şubesi İkinci Başkanı Prof. Dr. Figen Beyhan yaptı. Beyhan, kentlerin gelecekteki büyüme dinamiklerinin planlanmasının önemine vurgu yaparak, şunları söyledi: 

“Bugün kentlerin gelişimini ve bu sürecin hangi unsurlar tarafından şekillendirildiğini tartışacağız. Kent planlamasında meslekler arası iş birliğinin artması ve genç nesillerin sürece katılımının önemi büyük. Üç farklı temada ele alacağımız programda, kentlerin dönüşüm süreçlerini geçmişten bugüne nasıl değerlendirdiğimizi irdeleyeceğiz.” 

Beyhan, ayrıca kentlerin plansız büyümesinin yol açabileceği sosyal ve ekonomik sorunlara dikkat çekerek, sürdürülebilir şehirleşmenin yalnızca inşaat faaliyetleriyle değil, doğal kaynakların ve kamusal alanların korunmasıyla mümkün olabileceğini belirtti. 

Başkent Mimarlık Günleri’nde Şehirlerin Geleceği Tartışıldı  (2)

Sempozyumun ilk oturumu, Kent Bilimci Prof. Dr. Ruşen Keleş, Mimar Bekir Sıtkı Severoğlu ve ODTÜ Mimarlık Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Dr. Fuat Gökçe'nin sunumlarıyla başladı. 

Başkent Mimarlık Günleri’nde Şehirlerin Geleceği Tartışıldı  (3)

"HALKIN İHTİYACINA YÖNELİK PROJELER YÜRÜTÜLMELİ” 

Kent Bilimci ve Yazar Prof. Dr. Ruşen Keleş, kentsel yenileme projelerinin planlı bir şekilde yürütülmesi gerektiğini vurguladı. “Plansız çalışmalar, sosyal dokuyu zayıflatırken ekonomik ve çevresel sorunlara yol açar. Örneğin, altyapı düzenlemelerinde sık sık değişiklikler yapmak, günlük yaşamı olumsuz etkiler. Her 10 yılda bir mahallelerin yenilenmesini öneriyorum; ancak bu projeler, halkın ihtiyaçları göz önünde bulundurularak yürütülmeli.” 

Keleş ayrıca, 2004 yılında Esenboğa Havalimanı yolunda gecekondu alanlarının yıkılıp yerine çok katlı binaların inşa edilmesine de değindi. “Bu projelerdeki bina aydınlatmaları ve enerji tüketimi, ekolojik dengeye zarar veriyor” diyen Keleş, TOKİ’nin bu konuda kendi yayın organında bile eleştirel bir tutum sergilediğini hatırlattı. 

“AOÇ KORUMA AMACININ DIŞINA ÇIKARTILDI” 

Sunumunda, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) örneğini ele alan Keleş, 2011 yılında bölge için hazırlanan koruma amaçlı imar planının, yapılaşmayı teşvik eder hale gelmesinin büyük bir kayıp olduğunu belirtti. Keleş, AOÇ’nin koruma amacı dışına çıkartılarak betonlaşmaya açılmasının yalnızca çevresel değil, aynı zamanda kültürel miras açısından da olumsuz sonuçlar doğurduğunu ifade etti. 

Sempozyumun ilk oturumu daha sonra, Panorama 25 Aralık Müzesi Tarih Kurulu Başkanı Mimar Bekir Sıtkı Severoğlu ve ODTÜ Mimarlık Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Dr. Fuat Gökçe’nin sunumlarıyla devam etti. 

Mimar Bekir Sıtkı Severoğlu, sunumunda kentlerin kamusal alanlarının korunması ve kent arkeolojisinin önemine dikkat çekerken, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Dr. Fuat Gökçe ise Geçmişten Geleceğe Kent Kimliği: Aktörler ve Sorumluluklar” başlıklı sunumunda, şehirleşme sürecinde kent kimliğinin rolünü ele aldı. 

Muhabir: SEMA TÜRKEL