Kültür-sanatın başkenti olmasının yanı sıra yeşilin de başkenti olma yolunda çalışmalarına hız kesmeden devam eden Ankara Büyükşehir Belediyesinin doğa dostu çalışmaları vatandaşlar tarafından büyük beğeni topluyor. 

ANFA Basın Birimi ile yaptıkları çalışmalar hakkında görüştük. Öğrendiğimiz bilgilere göre yeşil alanları güçlendirmek amacıyla ANFA Bitki Üretim ve Peyzaj Müdürlüğü, dikkat çekici projelere imza attı. Şehirdeki yeşil dokuyu zenginleştiren bu çalışmalar, vatandaşların da büyük beğenisini topladı. 

İşte bu zamana kadar büyük beğeni toplayan projeler: 

1. Altınpark Serası: 1440 m² alanda hizmet veren Altınpark Serası, yazlık ve kışlık bitkilerin bakımıyla şehrin yeşil alanlarının sürdürülebilirliğine önemli katkılar sağlıyor.

2. Çiftçiye Sebze Fidesi Desteği: Beypazarı seralarında üretilen sebze fideleri, yerli üretimi desteklemek ve Başkent ekonomisini canlandırmak amacıyla dağıtılıyor. 2023 yılında başlatılan hibe destekleri, 2024’te de çiftçilere %75 hibe, %25 katkı payı ile devam ediyor.

3. Köylü Kadınları Destekleme Projesi: 2022 ve 2023 yıllarında başlatılan projede, köylü kadınlarına hercai menekşe ve petunya fideleri dağıtıldı. 2024’te 912 bin 900 petunya fidesi üretildi ve 179 kadın çiftçiye ulaştırıldı. 181 adet köyde yaşayan kadınlar desteklendi. 

2024 yılında ise 912 bin 900 adet petunya fidesi yetiştirilerek, 179 adet çiftçi kadına teslim edildi. 

4. Özel Proje Uygulamaları: ANFA, Ankara genelinde özel konut, okul, site ve kurum bahçelerine peyzaj uygulamaları ve bakım hizmetleri sunarak şehirdeki yeşil alanların kalitesini artırıyor.

5. Beypazarı Sera-1 ve Sera-2 Fide Üretim Tesisleri: Beypazarı’ndaki seralarda geniş çapta bitki üretimi yapılarak, deprem bölgesindeki çiftçilere de fideler sağlanıyor. Bu tesisler, hem yerli üretimi destekliyor hem de bölgesel yardımlara katkıda bulunuyor. Öncelikle 2022 yılında 95 bin 702 adet tıbbi aromatik bitki üretimi yapıldı. 

6. Seramik Atölyesi: ANFA’nın seramik atölyesinde elde üretilen seramik ürünler, bitki evi şubelerinde satışa sunuluyor. Ayrıca, seramik yapım etkinlikleri vatandaşlar tarafından yoğun ilgiyle karşılanıyor.

7. Ulus Kent Meydanı Çalışması: Ulus Kent Meydanı’ndaki peyzaj çalışmasında, 9 bin 500 saksılı bitki ile oluşturulan dekoratif ay-yıldız, görsel bir şölen sunarak halkın beğenisini topladı.

ANMOKASK, Cumhuriyet Bayramı'nda Kahramankazan'da ANMOKASK, Cumhuriyet Bayramı'nda Kahramankazan'da

8. Hitit Güneşi Kursu Projesi: Zafer Çarşısı Meydanı’ndaki bitkisel desen çalışmasında, Hitit Güneş Kursu’nun büstü ve platformu yer aldı. LED aydınlatmalarla desteklenen proje, şehre kültürel bir dokunuş kattı.

Bitki Evi4

9. ANFA Bitki Evi Şubeleri: 2021 yılında sadece Altınpark içinde hizmet veren ANFA Bitki Evi, 2020’den itibaren şube sayısını artırarak 2023 yılı itibariyle 7 noktada hizmet vermeye başladı. İç mekân ve dış mekân bitkileri, kesme çiçek, seramik saksı çeşitleri ve bitki bakım ekipmanlarıyla Ankaralılara hizmet sunuluyor.

Bitki Evi

Toplamda 7 şube olan bitki evleri, başkentli vatandaşların uğrak mekanları arasında yer alıyor. 

a.) Altınpark Bitki Evi

b.) Çukurambar Bitki Evi

c.) Batıkent Bitki Evi

d.) Zeynepçik Parkı Bitki Evi

e.) 30 Ağustos Zafer Parkı Bitki Evi

f.) Mogan Parkı Bitki Evi

g.) Beypazarı Bitki Evi

ANFA Bitki Evi şubeleri, haftanın 7 günü 08.00-18.00 saatleri arasında hizmet vererek Başkentlilerin yeşil alan ihtiyaçlarına yanıt veriyor. Şubelerde bitki bakımı konusunda danışmanlık da sağlanıyor.

ANFA Bitki Üretim ve Peyzaj Müdürlüğü, gerçekleştirdiği projelerle Başkent’in yeşil geleceğine önemli katkılarda bulunarak şehrin doğal dokusunu güçlendirmeye devam ediyor.

Muhabir: TUĞBA AKKESEN