Barış Manço – Sarı Çizmeli Mehmet Ağa Kimdir? 1979 yılında Barış Manço tarafından ünlendirilen Mehmet Ağa, aslen Karamanlı bir toprak sahibi iken, Osmanlı dönemindeki yetkililer, Mehmet Ağa'yı çağırıp Kıbrıs'ın Girne kentinde ona geniş bir tarla vererek şöyle diyorlardı: “Ek, hasat et, insanlara iş ver. bahçeleriniz gibi. Karaman'da size arsa bağışlayacağız. "Hayvancılığı ve tarımı geliştirin" diyoruz...
1810-1920 yılları arasında yaşamış ve 5 erkek ve kız kardeşiyle birlikte Karaman'dan Kıbrıs'a gelmiştir. Yörük Türkmendir... Kıbrıs'taki köyün adı Yörüklerin göçebe yaşamından gelen Göçeri'dir. Göçeri köyüne Yörükler köyü de denirdi.
Sarı Çizmeli Mehmet Ağa, devlete söz verdiği gibi tarım ve hayvancılıkta binlerce kişiye istihdam sağlıyor, onlara iş veriyor ve büyük bir aile oluyorlar... Zamanla 3.000 dönümden fazla araziye sahip oluyorlar. Çatışma halindeki insanları barıştırdı, bekarları evlendirdi ve her birine malını, evini ve en az bir dönüm arazisini verdi. Fakirler bir kafeye veya restorana gittiklerinde para vermezler, yiyip içerler ve tüm faturaları Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'dan yazmasını isterler. Ağa, her cuma namazdan önce tüccarları ziyaret ederek halkın borçlarını öderdi.
Bu usta yoksulluk içinde öldü çünkü kalbi ne kadar zengin olursa olsun, servetini hep başkalarına ödetmek için harcadı. Torunları halen Girne ilinin Dikmen ilçesine bağlı Göçeri köyünde yaşamaktadır.
Barış Manço diyor ki: Kıbrıs'a gittiğimde bu mezarı aradım ve buldum.
Beni en çok üzen şey mezarın terk edilmiş olmasıydı... Taksi şoförüne mezarı aradığımı söylediğimde bana anlatamadığım bir şekilde baktı. “Abi ben yıllardır burada taksi şoförlüğü yapıyorum, böyle bir mezar duymadım” dedi.
Gittiğimiz köyde bir amcayla karşılaştık ve ona sorduk. Taksi şoförü kulaklarıyla duydu, amca o olduğunu doğruladı ve bize karşı tepedeki mezarı gösterdi.
Bu hikayeyi 1971 yılında Kıbrıs'a yaptığı gezi sırasında duyan ve inceleyen Barış Manço, türbeyi ziyaret etti ancak çok bakımsız kaldı. Sarı Çizmeli Mehmet Ağa şarkısını besteledi (1977), ardından köyünde Mehmet Ağa'nın türbesini yaptırdı (1982). ). Bu hayat hikayesi bu harika şarkının kaynağıdır. Artık sözlerinizin daha anlamlı olduğunu fark edeceksiniz.
Sarı Çizmeli Mehmet Ağa Sözleri
Yaz dostum güzel sevmeyene adam denir mi
Yaz dostum selam almayana yiğit denir mi
Yaz dostum altı üstü beş metrelik bez için
Yaz dostum boşa geçmiş ömre yaşam denir mi
Yaz tahtaya bir daha tut defteri kitabı
Sarı çizmeli Mehmet ağa bir gün öder hesabı
Yaz dostum yoksul görsen besle kaymak bal ile
Yaz dostum garipleri giydir ipek şal ile
Yaz dostum öksüz görsen sar kanadın kolunu
Yaz dostum kimse göçmez bu dünyadan mal ile
Yaz tahtaya bir daha tut defteri kitabı
Sarı çizmeli Mehmet ağa bir gün öder hesabı
Yaz dostum Barış söyler kendi bir ders alır mı
Yaz dostum su üstüne yazı yazsan kalır mı
Yaz dostum bir dünya ki haklı haksız karışmış
Yaz dostum boşa koysan dolmaz dolusu alır mı
Yaz tahtaya bir daha tut defteri kitabı
Sarı çizmeli Mehmet ağa bir gün öder hesabı.