Polatlı’da, Jandarma Trafik ekiplerinden geniş çaplı denetim Polatlı’da, Jandarma Trafik ekiplerinden geniş çaplı denetim

Kentlerin yorucu atmosferinden kaçanların kendini bulduğu yer Kozak Yaylası'ndaki Bağyüzü köyü yoluna girince sizi büyüleyen, şaşkına çeviren ve mest eden bir görüntü karşılar. Fıstık çamları arasında granit bir kayanın üzerinde Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ü oturmuş, sol elinin altında ise sanki daha az önce bitirmiş gibi duran kitaplarıyla çevresine bakınırken gözünüze takılır. Bu heykel bin metreyi aşan yükseklikte ve çam ormanının içinde yer alıyor. Türkiye'nin bu en sıra dışı,hayal ürünü olduğunu düşündürten anıtını kim nasıl yaptı hikayesi ne diye düşünürsünüz. Merak edenler için o anıtın hikayesini derledik.

Kalbi Atatürk ile Dolu Bir Öğretmen

Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı Öğretmen Sühan Şen, Almanya'da yaşamını sürdürürken tatillerini ülkesinde, memleketinde geçirmeyi tercih ediyordu. 2000'li yılların başlarında bir gün Kozak yaylasında gezerken bu granit kaya ile karşılaştığında o an karar vermişti...  “Bu kaidenin üzerinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün bir anıtı ne güzel durur.” 

"Karşılıksız"

Hayalini, gerçekleştirmek için kayalığın bulunduğu alanı satın almak istedi. Dağ başındaki bir kayalığı neden almak istediğini soran Bağyüzü sakini Koray'a düşüncesini aktardı. Aldığı “Böyle bir amaç için senden para alamam. Anıt için ne kadar yer lazımsa al” yanıtı ona doğru yolda olduğunu hissettirdi.

PROF. ÖKTEM

Türkiye'de birçok ilde Atatürk, yüze yakın şehitlikte heykelleri bulunan Prof. Dr. Tankut Öktem'e ulaşmayı başardı. Kayayı, bulunduğu alanı anlatarak hayalini gerçekleştirmek istediğini söyledi. Öktem karşısındaki heyecanlı öğretmeni görünce, heykeli ücretsiz yapacağını, böylesine güzel bir projeye katkıda bulunmaktan mutluluk duycağını ifade etti. 

"Şaşırma Ey Yolcu"

Anıtın yapımına başlanmasının ardından,Ulu Önder'in Milli Mücadelesini, Cumhuriyet, Devrimlerini, Bilim ve Sanat ile Nutuk kitaplarını adları uzaktan okunabilecek büyüklükte yazıp sol elinin altına yerleştirdi. Ve şu notu düştü: “Şaşırma ey yolcu! Dâhiler her an yalnızdırlar. Onları ölümsüz yapan düşünceleri ve eserleridir."

Rahmetle Anıyoruz

Anıt o kadarla yetinmedi. Hemen yanına, üzerinde Ahmet Taner Kışlalı'nın, “Kemalizm, geçmişin bekçiliği değil, geleceğin öncülüğüdür” sözleri yer alan bir duvar tasarlandı. Duvarda ki mermerlere Atatürk'ten,  Nazım Hikmet, Yunus Emre ve Mevlana'dan sözler yerleştirildi.

Anıtın yapıldığı günden bu güne dek Bağyüzü köyü yoluna girenler bu anıtı görünce önce şaşkınlığını, heyecanını ve coşkusunu saklayamaz oldu. Anıtın öyküsünü öğrenince kimi duygularına hakim olamayıp gözyaşlarını tutamadı, kiminin de kalbi yerinden çıkacak gibi oldu.

 Kurtuluş Savaşının Kahramanı Atat Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü, rahmetle anıyoruz.

Editör: Sedef Hızlı