Bala Ankara'nın bir ilçesidir. İlde detaylı olup Ankara şehrine 70 km uzaklıktadır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün Bala Milletvekili olması nedeniyle Türk siyasetinde önemli bir yere sahiptir.

Bala'nın adı nereden geliyor eski adı nedir? Bala'da Ücretsiz Gezilecek Yerler Neresi? Atatürk Bala'dan Vekil Mi Oldu?

Bala'nın Eski Adı

Ankara'nın en eski ilçelerinden biri olan Balâ, Hasanoğlan ve Elmadağ gibi yerleşim yerlerini bünyesinde barındırıyordu. Bala ilçesi, en eski yerleşimden önce merkez olan Karaali ilçesidir. Bu yerleşim 600 yıl önce Karaali'de bir Türk tarafından kurulmuş. Bu beldede görülen ve Tomu adı verilen ve Roma döneminden kaldığı sanılan şehir kalıntıları kasabaya 25 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Atatürk Bala'dan Milletvekili Mi Oldu?

Mustafa Kemal Atatürk, 26 Aralık 1919 Cuma günü yola çıkarak Keskin halkının koruma ve gözetiminde İğdebeli-Köprüköy yolu üzerinden Bala'ya geldi, Üçem ve Aşıkoğlu köylerini dinledi, Beynam köyünde Keskin'in yanında geceledi. Saatin geç olması ve bölgenin ormanlık olması nedeniyle vatandaşlar 27 Aralık 1919'da Beynam köyüne gitti. Dikmen sırtından Ankara'ya gitti. Cumhuriyetin kurulmasından sonra Bala'dan milletvekili oldu.

Bala Tarihi

1850 yılına ait Osmanlı arşiv belgelerine, tarihçi Prof. Dr. Tufan Gündüz'ün araştırmalarına ve Balâ Belediyesi'nin arşivlerinden alınan bilgilere göre; Balâ halkının kökeni Türkmenistan Daşoğuz'dan gelmektedir. Bu topluluk, Erzurum Horasan ve Aydın Söke bölgelerinden Balâ'ya göç etmiş ve yerleşmiştir.

Balâ ilçesi ve 21 köyün halkının tamamı Bozulus Türkmenleri'nden oluşmaktadır. Bu Türkmenler, Oğuzların Bayındır boyuna mensuptur. Balâ havalisindeki Tabanlı boy beyliğine aittirler. Balâ'da yerleşik olan Bozulus Türkmenlerine Bozulus Bayatları da denir. Bu topluluk, aynı bölgelerden gelen diğer Bozulus Türkmenleri ile birlikte yerleşmiş ve aynı soydan gelmektedir.

Balâ'ya yerleşen Bozulus Türkmenleri, 1690 yılında Celali İsyanları sebebiyle Erzurum Horasan ve Aydın Söke bölgelerinden gelmişlerdir. Bu Türkmenler, göç ettikleri Balâ ilçesi sınırlarında yerleşik düzene geçmişlerdir. İlçenin tarihini şekillendiren Boy Beyi "İmirzalıoğlu Şeyh Ali Mirza" 1690-91 yıllarında Balâ'yı kurmuştur.

Balâ'ya yerleşen Bozulus Türkmenlerinin nüfusu 20.000'e kadar ulaştığı dönemde, Osmanlı devleti nüfusu azaltmak amacıyla bir ferman emri vererek bu topluluğun bir kısmını Batı Anadolu'ya göndermeye çalışmıştır. Ancak göç eden köyler sonradan tekrar Balâ'ya geri dönmüşlerdir.

Balâ ilçesi, Türkmenler dışında çevre yerleşim yerlerinden gelen Türk ve Kürt köylerini de barındırmaktadır. Şanlıurfa, Suruç bölgesinden gelen Kürtler, Erzurum, Erzincan, Kars, Yozgat, Amasya, Ağrı, Elazığ bölgelerinden gelen Kürtler Balâ'nın Kesikköprü Barajı etrafına yerleştirilmiştir. Ayrıca, 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı sonucunda Kafkaslar'ın Rusların eline geçmesi nedeniyle Anadolu'ya göç etmek zorunda kalan Çerkezler de ilçeye yerleştirilmiştir.

Balâ ilçesinin 2016 yılındaki Belediye Tüzüğü'ne göre toplam 47 köyü (mahallesi) bulunmaktadır. Bu köyler arasında Bozulus Türkmenleri'nin kökeni olan köyler de bulunmaktadır. Balâ köyleri şunlardır: Abazlı, Afşar, Ahmetçayırı, Büyükdavdanlı, Aşağıhacıbekir, Aşıkoğlu, Aydoğan, Karadalak, Bektaşlı, Belçarsak, Beynam, Büyükbıyık, Büyükboyalık, Büyükcamili, Çatalçeşme, Çatalören, Çiğdemli, Davdanlı, Derekışla, Eğribasan, Ergin, Gülbağı, Hanburun, Karahamzalı, Keklicek (Büyükbayat), Kesikköprü, Koçyayla, Köseli, Küçükbayat, Küçükbıyık, Küçükboyalık, Küçükcamili, Sarıhöyük, Sırapınar, Sofular, Suyugüzel, Şehriban, Tatarhüyük, Tepeköy, Tol, Üçem, Yaylalıözü, Yeniköy, Yeniyapanşeyhli, Yeniyapançarsak, Yöreli, Yukarıhacıbekir.

Bala Yöresel Yemekleri

Balâ Tavası, Topalak, Hoşmerim, Katlı Çörek, Yufka Ekmek, Bazlama, Kömbe, Oğmaç, Mantı, Madımalak, Su Böreği, Kavurga, Siyah Kabak, kabak gülü dolması, Besmet, Hedik, Erişte, Sızgıt, İncirli erişte, Pekmez Pelte (helva) ). ) Etli Mercimekli Bulgur Pilavı Aguz ve Kuymak yemeklerindendir.

Bala Belediye başkanları

Yıl Ad Parti
1963 Esat Bayat AP
1968 Esat Bayat AP
1973 Hacı Şahsuvaroğlu CHP
1977 Neşet Altıntop
1984 Fethi Bayat ANAP
1989 Selahattin çakır Bağımsız
1994 Neşet Altıntop SHP
1999 Selahattin Çakır MHP
2004 İbrahim Gürbüz
2009
2014 AK Parti
2020 Ahmet Buran

Bala'da Gezilecek Yerler

Beynam Ormanları

Bala ilçesine bağlı Beynam köyü olarak gösterilen ilçe de adını bu köyden almaktadır. Beynam Ormanı'nın bitki örtüsüne baktığımızda ağırlıklı olarak karaçam olduğu görülmektedir. 1966 yılından beri koruma altında olan bu orman, piknik alanları ve kır gazinosu ile vakit geçirmek için ideal bir mekandır. Orman genelinde 419 çeşit bitki örtüsünün bulunduğu bilinmektedir. Bu durum Beynam Ormanlarını özel bir alan haline getiriyor. Temiz havası ve huzurlu atmosferiyle özellikle bahar ve yaz aylarında ziyarete uygun bir mekandır. Ankara uçak bileti alarak ulaşabileceğiniz, Ankara'da vakit geçirebileceğiniz doğal bölgelerden biridir.

Aliasos Antik Kenti

Bala ilçesine sadece 14 km uzaklıkta bulunan Aliasos Antik Kenti, Ankara'nın sayılı antik kentlerinden biri ve Bala ilçesinin tek antik kentidir. Afşar kasabasında bulunan antik alanın uzun bir tarihi geçmişi var. Galatlar tarafından yazılan Aliasos Antik Kenti, süreç boyunca önemli bir yerleşim alanı olarak anılmıştır. Romanın tarihinde Haç Yolu buradan geçmektedir. Dolayısıyla burada da bir dönüm noktası var. Tarihe, özellikle de antik dönemlere meraklı olanlar, günümüze kadar durmayan Ankara ziyaretini mutlaka planlamalıdır. Görmeniz mümkün olan şehir kalıntıları sizi antik çağlardan kalma bölgede bırakıyor. Ankara'nın önemli antik kentlerinden Aliasos'u görmek için Ankara uçak bileti alıp hızlı bir tur programı yapmanız yeterli.

DEM Parti’den Erdoğan açıklaması: "Umut verici bir atmosferde gerçekleşti" DEM Parti’den Erdoğan açıklaması: "Umut verici bir atmosferde gerçekleşti"

Kesikköprü

İlçeye yakınlığıyla da bilinen Kesikköprü, aynı adı taşıyan köyün yakınında bulunuyor. Kızılırmak üzerindeki köprü, 1251 yılında Selçuklular tarafından yaptırıldığı için önemli bir tarihi eserdir. Bu bölgeyi ziyaret ettiğinizde mutlaka göreceğiniz yapı, yüzyıllardır görevini yerine getirmektedir.

Kesikköprü Barajı

Kızılırmak Nehri üzerinde yer alan ve 1966 yılında inşa edilen Kesikköprü Barajı, baraj gölünün sunduğu fırsatlarla dikkat çekiyor. Baraj gölünde yüzmek mümkün olduğu gibi su sporları da yapılabilmektedir. Bu nedenle Kesikköprü Barajı ilçe için önemli bir nokta haline geliyor. 

Editör: ÖMER YILDIZCI