Meclis çalışanların daha verimli çalışabilmesi için çalışma saatlerini azaltacak düzenlemeler için adım adıyor. Sabah gazetesinde yer alan habere göre; Meclis Araştırma Hizmetleri Başkanlığı'nın yaptığı araştırmada, çalışma saatlerinin tarihsel olarak azalma eğiliminde olduğuna vurgu yapılmaktadır. Araştırmada, çalışma sürelerinin düzenlenmesinin amacının, uzun çalışma sürelerini önleyerek iş gücünü korumak, halk sağlığına katkıda bulunmak ve ailelere daha fazla zaman ayırmak olduğu ifade edilmektedir.

"Çalışanın fazla mesaiye kaldığını kanıtlaması gerekiyor"

Asgari kurumlar vergisine zam geldi! Asgari kurumlar vergisine zam geldi!

Yasal olarak haftada en fazla 45 saat çalışma hakkı bulunmaktadır. Çalışma günleri, sözleşme veya işyeri uygulamasına bağlı olarak 5x9 şeklinde eşit olarak dağıtılabilir. İşyerinde haftalık çalışma günlerinde günlük 11 saati geçmeyecek şekilde farklı bir dağılım yapmak mümkündür. Çalışma süresi işveren ve çalışan arasında kararlaştırılabilir. Çalışanın fazla mesaiye kaldığını kanıtlaması gerekmektedir. Çalışanın imzalı bordrosu, giriş-çıkış belgeleri ve işyeri kayıtları, delil olarak kabul edilmektedir. Yazılı belge bulunamıyorsa tanıklık da kabul edilebilmektedir. Fazla mesai alacakları için beş yıllık zaman aşımı bulunmaktadır. İş Kanunu'na göre işveren, tatil ve izin günlerinde serbest zaman kullanımına izin vermemektedir. Çalışan, günlük çalışma sürelerindeki fazla çalışma için zam veya serbest zaman kullanma seçeneğine sahiptir. Fazla çalışılan her saat için 1.5 saat serbest zaman kullanılabilir ve bu için yazılı başvuru zorunludur.

Ara dinlenmeler, fazla mesai hesabına dahil edilmiyor

Çalışma süresinin haftanın günlerine göre farklı şekilde dağıtılmasına "denkleştirme" adı verilmektedir. İşçi ve işveren anlaşması veya toplu iş sözleşmeleri ile haftalık çalışma süresi belirlenebilir. Denkleştirme yapılan işyerlerinde 2 aylık süre içinde haftalık çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz. Denkleştirme süresi toplu iş sözleşmesi ile en fazla 4 aya kadar uzatılabilir, turizm sektöründe ise bu süre 6 aya kadar çıkabilir. Ara dinlenmeler, fazla mesai hesabına dahil edilmez. Örneğin, 08:00-20:00 saatleri arasında çalışılıyor ve günde toplam 1.5 saat ara dinlenmesi kullanılıyorsa, günlük çalışma süresi 12 saat değil, 10.5 saat olur. İş Kanunu'na göre ara dinlenme süresi yarım saat olup işveren, isteğe bağlı olarak bunu uzatabilir. Günde 7.5 saatten fazla çalışanın ara dinlenmesi en az bir saat olmalıdır

Editör: Sedef Hızlı