Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ağustos ayı enflasyon verilerine ilişkin sosyal medya hesabından önemli açıklamalarda bulundu. TÜİK verilerine göre, Ağustos ayında enflasyon yüzde 2,47 artarken, yıllık enflasyon yüzde 51,97 olarak gerçekleşti. 

Bakan Şimşek'ten Enflasyon Açıklaması Dezenflasyon Belirginleşiyor  (1)-1

YILLIK ENFLASYONDA DİKKAT ÇEKEN DÜŞÜŞ 

Bakan Şimşek, yaptığı paylaşımda yıllık enflasyon oranının son üç ayda 23,5 puan gerileyerek yüzde 52 seviyesine indiğini vurguladı. Şimşek, bu durumu "Dezenflasyon belirginleşiyor" ifadeleriyle değerlendirdi. Ayrıca, geçici faktörlerin etkisiyle Ağustos ayında aylık enflasyonun yüzde 2,5 olduğunu, yönetilen ve yönlendirilen fiyatlar hariç tutulduğunda ise bu oranın yüzde 1,4'e gerilediğini belirtti. Aylık gıda enflasyonunun dört yıl sonra ilk kez negatif seyrettiğine dikkat çeken Şimşek, bu durumu ekonomideki dengelenmenin ve finansal istikrarın güçlenmesiyle ilişkilendirdi. Şimşek, son çeyrekte aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş beklediklerini ve yıl sonu enflasyonunun tahmin aralığında gerçekleşmesini öngördüklerini ifade etti. 

Bakan Şimşek'ten Enflasyon Açıklaması Dezenflasyon Belirginleşiyor  (2)

ÖZEL SEKTÖRE ÇAĞRI: “VERİMLİLİK VE YÜKSEK KATMA DEĞERLİ ÜRETİME ODAKLANIN” 

Bakan Şimşek, enflasyonla mücadelede kararlılıklarını yineleyerek, düşen enflasyon ve dengeli büyüme ortamında özel sektörün maliyet ve stok yönetimini iyileştirerek verimlilik, inovasyon ve yüksek katma değerli üretime odaklanmasının önemine vurgu yaptı. 

Bakan Şimşek, açıklamalarının tamamında şu ifadelere yer verdi: 

“Dezenflasyon belirginleşiyor. Yıllık enflasyon son 3 ayda 23,5 puan gerileyerek yüzde 52 gerçekleşti. Geçici unsurların da etkisiyle aylık enflasyon ağustosta yüzde 2,5, yönetilen-yönlendirilen fiyatlar hariç ise yüzde 1,4 gerçekleşti. Aylık gıda enflasyonu 4 yıl sonra negatif oldu. Güçlenen finansal istikrar, ekonomideki dengelenme ve beklentilerdeki iyileşmenin etkisiyle son çeyrekte aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş bekliyoruz. Böylece yıl sonunda enflasyonun tahmin aralığında gerçekleşmesini öngörüyoruz. Program hedeflerine ulaşma konusunda kararlılığımız aşikâr. Düşen enflasyon, finansal istikrar ve dengeli büyüme ortamında özel sektörümüzün maliyet ve stok yönetimini iyileştirirken verimlilik, inovasyon ve yüksek katma değerli üretime odaklanması önem arz ediyor.” 

Türkiye'nin 'altın' haritası: En çok hangi ilde var? İşte o liste... Türkiye'nin 'altın' haritası: En çok hangi ilde var? İşte o liste...
Kaynak: İHA