Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son dönemde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinde yaşanan düşüşe yönelik eleştirileri yanıtladı. Ankara’da düzenlenen IV. Tarım Orman Şurası kapsamında gerçekleştirilen “Tarım Ekonomisi Atölyesi” programında konuşan Şimşek, rezervlerin kullanımına ilişkin gelen eleştirileri değerlendirdi.
"REZERVLER KULLANILMAK ÜZERE BELİRLENİR"
Döviz kurlarındaki dalgalanmanın ardından Merkez Bankası'nın döviz satışı yapması ve rezervlerin azalması, kamuoyunda çeşitli tepkilere neden olmuştu. Bu eleştirilere değinen Şimşek, “Rezervler neden kullanılıyor?” sorusuna şu sözlerle karşılık verdi:
“Rezerv, şoklara karşı bir tampondur. Dolayısıyla rezervin amacı gerektiğinde kullanılmasıdır. Bu nedenle rezervlerin belli dönemlerde devreye alınması doğaldır ve bu durum bir zayıflık değil, ekonomik direnç göstergesidir.”
Türkiye’nin rezerv pozisyonuna ilişkin de açıklamalarda bulunan Şimşek, “Şu anda Türkiye'nin rezerv pozisyonu, IMF'nin en geniş tanımına göre 1 seviyesindedir. Bu da rezerv yeterliliğinin sağlandığını gösterir” ifadelerini kullandı.
KKM’DE DİKKAT ÇEKEN DÜŞÜŞ
Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemine de değinen Şimşek, bu uygulamanın zamanında önemli bir zorunluluk olduğunu, ancak belirsizlikleri artırdığını belirtti. “KKM'den çıkış süreci sorunsuz bir şekilde devam ediyor. Zirvede 144 milyar dolar seviyesinde olan KKM büyüklüğü, bugün 22 milyar doların altına indi” diyen Şimşek, bu düşüşün programlı bir geçiş sayesinde sağlandığını vurguladı.