Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır; Türkiye'nin bilim, teknoloji ve uzay çalışmalarındaki başarılarına vurgu yaparak, Milli Uzay Programı çerçevesinde ilk Türk astronotunun uzaya gönderileceğini duyurdu. Bakan Kacır, bu kapsamda Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) bilimsel deneyler yapmak üzere gönderileceğini belirtti. Mehmet Fatih Kacır, ABD ziyareti sırasında Güney Türk Amerikan Ticaret Odasına bağlı iş insanlarıyla bir araya geldi. Bu buluşma sırasında Kacır; Türkiye'nin bilim, teknoloji ve uzay alanında elde ettiği başarıları anlatarak, TEKNOFEST'ten savunma sanayisine kadar pek çok alandaki çalışmalara değindi.

“Tuva Cihangir Atasever, yörünge altı uçuşa hazırlanıyor”

Bakan Kacır, Türkiye'nin uzay çalışmalarında önemli adımlar atmaya devam ettiğini vurgulayarak, Alper Gezeravcı'nın insanlı uzay misyonunu gerçekleştirmek amacıyla ISS'ye gönderileceğini açıkladı. Kacır, ayrıca bu görev için seçilen ikinci astronotun Tuva Cihangir Atasever olduğunu ve kendisinin de kısa bir süre içinde yörünge altı uçuşa hazırlık yapacağını belirtti. Söz konusu görev için 2 astronot seçtiklerini hatırlatan Kacır, “İkinci astronotumuz Tuva Cihangir Atasever de bu görevi icra etmeye hazırdı. O da birkaç ay içerisinde yapılacak yörünge altı uçuşa hazırlanıyor. Türkiye'nin ilk 2 astronotundan birinin Türk Hava Kuvvetleri pilotu diğerinin bir ROKETSAN mühendisi olması bizim Milli Teknoloji Hamlesi'nin bir özeti gibi oldu” diye konuştu.

“Savunma sanayi ihracatı 250 milyon dolardan 5,5 milyar dolara yükseldi”

Milli Teknoloji Hamlesi'nin Türkiye'nin kritik teknolojilerde tam bağımsızlığını sağlama, katma değerli üretime geçiş ve yüksek teknoloji ürünlerini dünya pazarına ihraç etme sürecini temsil ettiğini ifade eden Kacır, Türkiye'nin savunma sanayisi ihracatındaki büyümeye de değindi. Bakan, Türk firmalarının savunma sanayisi ihracatının 21 yılda 250 milyon dolardan 5,5 milyar dolara yükseldiğini ve savunma ve havacılık alanındaki cironun da 1 milyar dolardan 12 milyar dolara çıktığını bildirdi. Bakan Kacır, uzay projelerinin Türkiye'ye ve ekonomiye katkısını değerlendirirken, uzaya bağımsız erişim ve uzay limanı kurma projelerini açıkladı. Ay Programı çerçevesinde hibrit yakıtlı roket motoru teknolojisinin kullanılmasını hedeflediklerini belirten Kacır, bu alanda başarı elde edilmesi durumunda dünya uzay ekonomisinden daha fazla pay alabileceklerini ifade etti.

Türkiye'nin endüstriyel robot sayısının henüz dünya ortalamasının gerisinde olduğunu belirten Bakan Kacır, endüstriyi hızlı bir dönüşüme uğratmayı planladıklarını açıkladı. Çip teknolojisine önem verdiklerini de belirten Kacır, TÜBİTAK'ın 65 nanometre çip üretim tesisi kurma hazırlığında olduğunu ve bu tesisin savunmanın yanı sıra sivil alanda da kullanılacağını söyledi. Veri merkezi yatırımlarının hızlanacağını ve elektrikli araçlarda uluslararası yatırımları Türkiye'ye çekmeyi hedeflediklerini belirten Bakan, start-uplara destek vermeye devam edeceklerini ve Türkiye Tech Visa programını yakın zamanda hayata geçireceklerini açıkladı.

Bakan Kacır, Türkiye'nin teknoloji girişimciliğinde önemli bir role sahip olan TEKNOFEST'in 10 yıl daha devam etmesi durumunda dünya genelinde teknoloji girişiminin doğduğu bir ülke olacağını ifade etti. Toplantıya, Türkiye'nin en genç milletvekili Zehranur Aydemir, Bakan Yardımcısı Ahmet Yozgatlıgil, TUA Başkanı Yusuf Kıraç ve Türkiye'nin uzay yolcusu Tuva Cihangir Atasever de katıldı.

Editör: Tuğba Akkesen