Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ‘Sektör Buluşmaları’ kapsamında düzenlenen ‘Madencilik Sektörü’ programında, Türkiye’nin madencilik sektöründeki mevcut durumu ve gelecekteki hedeflerini açıkladı. Ankara’da düzenlenen toplantıda sektör temsilcileriyle bir araya gelen Bakan Işıkhan, 2023 yılında yaklaşık 5,7 milyar dolar olan madencilik ihracatını, 2028 yılına kadar 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.
Bakan Işıkhan, madencilik sektörünün Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya katkısının 2028 yılına kadar yüzde 2’ye ulaştırılmasının 12. Kalkınma Planı kapsamında öncelikli hedeflerden biri olduğunu söyledi. Ayrıca, sektörde katma değerli ürün üretimi, dışa bağımlılığın azaltılması ve çevreye duyarlı bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini vurguladı.
YEŞİL VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM VURGUSU
Çevre ve iş güvenliği mevzuatına tam uyum sağlanmasının önemine değinen Bakan Işıkhan, “Madencilik sektöründe çevreye duyarlılık ve iş güvenliği bilincinin artırılması için eğitim ve sertifikasyon çalışmaları yaygınlaştırılmalı. Aynı zamanda, iş sağlığı ve güvenliğinin etkin yönetimi için sektöre özgü kurumsal altyapıyı güçlendirme çabalarımız devam ediyor” dedi.
Sektörde kayıtlı istihdam oranının artırılması yönünde atılan adımların başarılı sonuçlar verdiğini belirten Bakan Işıkhan, 2023 yılı itibarıyla kayıt dışı istihdam oranının minimum seviyeye indiğini kaydetti. 2024 yılı itibarıyla sektörde sigortalı çalışan oranının yüzde 0,88 olarak kaydedildiğini ifade etti.
Bakan Işıkhan, madencilik sektöründe yeşil ve dijital dönüşüme uyum sağlanmasının yanı sıra, stratejik hammadde yönetimine ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine odaklanıldığını dile getirdi. "Ulusal İstihdam Stratejisi çerçevesinde belirlediğimiz hedefler, çevreye duyarlı ve güvenli üretim pratiklerini daha da güçlendirecek" diye konuştu.
Toplantının basına kapalı bölümü, sektör temsilcilerinin görüşlerinin alınmasıyla devam etti.