Bakan Göktaş, engelli bireylerin haklarının güçlendirilmesi ve toplumsal yaşama daha güçlü katılımlarını sağlamak amacıyla Almanya'nın Berlin şehrinde düzenlenecek olan Küresel Engellilik Zirvesi'ne katılıyor. Göktaş, Türkiye'nin engelli hakları alanındaki ilerlemelerini ve "2030 Engelsiz Vizyon Belgesi'ni dünya ile paylaşacak.
TÜRKİYE'DE YAPILAN ÇALIŞMALAR TANITILACAK
Küresel Engellilik Zirvesi, ilk kez 2018 yılında Londra'da düzenlenmiş, ikinci zirve ise pandemi nedeniyle 2020'de çevrimiçi olarak gerçekleştirilmişti. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen zirve Almanya'nın başkenti Berlin'de yapılacak. Zirveye, Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Amina Muhammed’in yanı sıra 43 ülkeden ve 20'yi aşkın uluslararası kuruluştan üst düzey temsilciler katılacak.
Bakan Göktaş, zirvenin açılışına katılarak, "Herkes için Geleceğe Hazır, Kapsayıcı Altyapı İnşa Etmek – Yeni Zorluklar ve Yerel Çözümler" başlıklı etkinlikte bir konuşma yapacak. Konuşmasında Türkiye'nin son 23 yılda sosyal hizmetler alanında yaptığı ilerlemeleri, engelli bireylerin toplumsal yaşama katılımını desteklemek için yapılan çalışmalarla birlikte paylaşacak.
ENGELSİZ VİZYON BELGESELİ HAKKINDA BİLGİLER VERİLECEK
Bakan Göktaş, Türkiye’nin engelli hakları konusundaki ilerlemelerini vurgularken, engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmak için başta erişilebilirlik, eğitim ve istihdam olmak üzere birçok alanda yürütülen projelere değinecek. Ayrıca, uluslararası sözleşmeler ve iç mevzuat çerçevesinde engellilerin haklarını korumak amacıyla yapılan reformlara da dikkat çekecek. Türkiye’nin sosyal politikalarındaki önemli bir adım olan "2030 Engelsiz Vizyon Belgesi"ni ve bu belgenin uygulamaları hakkında da bilgiler verecek.
"2030 Engelsiz Vizyon Belgesi'ni hazırladık" diyen Bakan Göktaş, Türkiye'nin engelli hakları konusunda güçlü bir yasal altyapı oluşturduğunu belirtti. 2005 yılında yürürlüğe giren Engelliler Hakkında Kanun’un engelli bireylerin yaşamlarında önemli iyileştirmelere yol açtığını ve bu kanunun Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme’den önce atılmış bir adım olduğunu ifade etti. Bakan Göktaş, engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak adına erişilebilirlik ilkesinin temel aldıkları en önemli ilkelerden biri olduğunu da sözlerine ekledi. Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde, engellilik alanındaki çalışmaların bu ilkeye dayalı olarak sürdürüldüğünü belirtti.
Ayrıca, Bakan Göktaş, 2030 yılına kadar engellilere yönelik politika ve hizmetleri şekillendirecek olan "2030 Engelsiz Vizyon Belgesi"nin yanı sıra, "Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı"nı hayata geçirdiklerini söyledi.
Zirve sırasında Bakan Göktaş, Gine Kadın, Çocuk ve Savunmasız Kişilerin Güçlendirilmesi Bakanı Charlotte Daffe Toure ve Filistin Sosyal Kalkınma Bakanı Samah Hamad ile ikili görüşmeler yapacak. Ayrıca, Berlin’deki Türk vatandaşlarıyla da buluşarak, Türkiye’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle ilan edilen "2025 Aile Yılı" çerçevesinde ailenin güçlendirilmesine yönelik çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulunacak.