Sulama kanalına düşen köpek ekipler tarafından kurtarıldı Sulama kanalına düşen köpek ekipler tarafından kurtarıldı

TÜBİTAK ve Slovakya Bilimler Akademisi (SAS) İkili İş Birliği Programı tarafından desteklenmeye hak kazanan “Bozayı-İnsan Bir Arada Yaşamına İlişkin Farklı Senaryolar Altında Boz Ayının Ekosistemin Biyoçeşitliliği Üzerindeki Rolü” başlıklı proje, Türkiye ve Slovakya’dan önde gelen bilim insanlarını bir araya getirecek.

Projenin Türkiye ayağını Kastamonu Üniversitesi Araç Rafet Vergili Meslek Yüksekokulu Ormancılık Bölümü’nden Dr. Alper Ertürk yürütecek. Ankara Üniversitesi Evrimsel Genetik Laboratuvarı’nda Prof. Dr. Emre Keskin liderliğinde yürütülecek saha ve laboratuvar çalışmalarıyla, bozayıların orman biyolojik çeşitliliği üzerindeki etkileri modern genomik yöntemler ve fotokapan teknikleri kullanılarak incelenecek. Projenin Slovakya ayağı ise Dr. Peter Kauch liderliğinde gerçekleştirilecek.

3 YIL SÜRECEK

Üç yıl sürecek bu kapsamlı araştırmada, habitat farklılıkları ve insan faaliyetlerinin bozayıların beslenme davranışları üzerindeki etkileri analiz edilecek. Aynı zamanda modern genetik teknikler ve saha gözlemleriyle yaban hayatının dinamikleri üzerine yeni veriler elde edilecek.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, bu önemli projenin uluslararası iş birliği adına bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. Rektör Topal, projeyi destekleyen TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın’a ve emeği geçen tüm araştırmacılara teşekkür ederek, bu tür projelerin bilim dünyasına ve ekosistem dengesine önemli katkılar sağlayacağına inandığını belirtti.

Kaynak: İHA