Türkiye, tarih boyunca birçok büyüleyici antik kente ev sahipliği yapmaktadır. Bu antik kentler; tarih, kültür ve arkeoloji meraklıları için önemli duraklardır. Aydın ilinin sınırında bulunan Magnesia Antik Kenti, tarihi ve arkeolojik önemi ile öne çıkar. Ancak onu diğer antik kentlerden ayıran özelliklerden biri, kolay ulaşılabilir olmasıdır. 

Magnesia Antik Kenti; Aydın İli, Germencik İlçesi, Ortaklar Bucağı’na bağlı Tekin Köyü sınırları içinde, Ortaklar-Söke karayolu üzerinde yer alır. Buraya Ortaklar Söke kara yolu takip edilerek gidilebilir. Tabelalar takip edildiği zaman buraya oldukça kolay bir şekilde gidilmekte.

Stratejik ve ticari açıdan oldukça önemliydi

Magnesia Antik Kenti'nde aktif olarak kullanıldığı yıllarda Persler, Seleukos Krallığı, Büyük İskender ve Bergama Krallığı gibi çok büyük krallıklar tarafından kullanılmıştır. Ayrıca Magnesia Antik Kenti de Efes, Tralleis ve Priene gibi kentlerin buraya çok yakın olması nedeniyle stratejik ve ticari açıdan oldukça önemliydi.

Bergama Krallığı Roma'ya bağlanınca antik Magnesia kenti Roma'nın kenti oldu. 12. yüzyılda burası Bizans egemenliğine girmiştir. Ancak zamanla salgın hastalıklar ve nehir taşkınları nedeniyle bölge sakinleri yavaş yavaş bu şehri terk etti.

İlk olarak 19. yüzyılda keşfedilmiş ve kazılara başlanmıştır

Balıkesir'in lezzet mirası: ‘Höşmerim'in unutulmaz hikayesi Balıkesir'in lezzet mirası: ‘Höşmerim'in unutulmaz hikayesi

Burası ilk olarak 19. yüzyılda keşfedilmiş ve kazılara başlanmıştır. Kazılar Fransız Charles Texier tarafından başlatılmıştır. Daha sonraki yıllarda ise çalışmalar Alman Carl Human tarafından sürdürülmüştür. Daha sonra uzun süre herhangi bir kazı çalışması yapılmadı. 1984 yılında kazılara yeniden başlandı. Bu, günümüzde de devam etmektedir. 1989 ve 2001 yıllarında yapılan kazılarda, Homeros'un Odesia adlı eserinde anlattığı köpek pençelerindeki Skylla kabartmasının bulunduğu Çarşı Bazilikası keşfedildi.

Kolay ulaşımı ile Magnesia Antik Kenti, Türkiye'nin antik mirasını yerinde görmek isteyenler için ideal bir başlangıç ​​noktasıdır.

Haber: Tuğba Akkesen

Editör: Tuğba Akkesen