Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda, Noterlik Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik öngören teklif kabul edildi. Yeni düzenlemeye göre, avukat adayları staj dönemlerinde herhangi bir sigortalı işte çalışabilecek, ancak adli ve idari yargı hakim ve savcı adayları ile hakim ve savcılar bu kapsam dışında tutulacak. Ayrıca, kamu kurumlarında çalışanlar, görev yerlerini koruyarak aylıksız izinli şekilde mahkemelerde staj yapabilecekler.
NOTERLİK İŞLEYİŞİNE YENİ DÜZENLEMELER
Kabul edilen kanunla, noterlerin tatil günlerinde çalışma koşullarına ilişkin düzenlemeler yapıldı. Noterlik Ücret Tarifesi, her yıl mart ayı yerine ocak başında belirlenecek. Ayrıca, noterlik işlemlerine ilişkin vergi ve harç ödemeleri nakit veya banka kartı, kredi kartı gibi yöntemlerle tahsil edilecek. Noterler, her ayın ilk beş iş günü içinde önceki aya ait beyannamelerini hazırlayıp ilgili dairelere sunacak.
2 TL İŞLEM KATILIM PAYI ALINACAK
Araç sicil ve tescil bilgileri, Karayolları Trafik Kanunu çerçevesinde kişi ve kurumlarla paylaşılabilecek. Bu bilgiler için Türkiye Noterler Birliği, her sorgu başına 2 lira işlem katılım payı tahsil edecek. Yeni düzenlemeye göre, el yazısıyla yapılan noter işlemleri artık güvenli elektronik imza kullanılarak Türkiye Noterler Birliği’nin bilişim sistemine kaydedilecek. Türk Medeni Kanunu’nda yapılan değişiklik ile ad değişiklikleri nüfus siciline kaydedilerek Basın İlan Kurumunun portalında ilan edilecek.
BOŞANMA DAVASI İÇİN BEKLEME SÜRESİ 1 YILA İNDİRİLDİ
Boşanma davalarında ret sonrası çiftlerin tekrar dava açabilmesi için bekleme süresi 3 yıldan 1 yıla düşürüldü. Ayrıca, devlet üniversiteleri bünyesinde Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) kurma yetkisi tanındı. Öte yandan, etki ajanlığına ilişkin düzenleme tekliften çıkarıldı.