Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Bahar, Türkiye genelinde turizm amaçlı konut kiralanmasına ilişkin kanun tasarısının TBMM başkanlığına sunulmasını değerlendirdi. Bahar, yasa tasarısında kısa süreli kiralamalarda 100 gün sınırı bulunduğunu, belge alınması, kimlik ibraz edilmesi ve konut sakinlerinden muvafakatname alınmasının zorunlu olduğunu ifade etti.

Günlük ev kiralanmasıyla ilgili ciddi sıkıntılar var

Altınoluk'ta çevre felaketi: Kanalizasyon ve atık sular denize karışıyor, vatandaşlar isyanda! Altınoluk'ta çevre felaketi: Kanalizasyon ve atık sular denize karışıyor, vatandaşlar isyanda!

Günübirlik kiralık evlere ilişkin kayıt dışı sorununu her platformda dile getirdiklerini kaydeden Başkan Ali Bahar, konu hakkında şu ifadeleri kullandı: "Yasa tasarısında kısa dönem kiralamalara 100 gün sınırı getirilirken, belge alma, kimlik bildirimi ve sakinlerden muvafakat alma zorunluluğu geliyor. Güvenlik, vergi kaybı ve turizm imajına zarar veren evler için çok sayıda şikayet alıyoruz. Bu durum en başta turizm sektörünü yaralıyor. Günlük ev kiralanmasıyla ilgili ciddi sıkıntılar var"" dedi.

AK Parti milletvekilleri tarafından 30 maddeden oluşan kanun teklifinin, konutların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik düzenlemeleri de içerdiğini ve TBMM Başkanlığına sunulduğunu hatırlatarak çalışmaların mutluluk verici olduğunu kaydeden Başkan Bahar,sözlerini şu şekilde sürdürdü: " Antalya'mızda konut alan yabancılar, satın aldıkları konutları turizm sezonunda kendi vatandaşlarına kiraya vermeye başlamasının ardından Türk vatandaşlarının da kiralık tatil evleri sistemine yönelmeleri, konaklama sektöründe kayıt dışı ekonominin oluşmasına neden oldu. Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy'a konuyu bizzat iletmiştik. Kendisinden de bir düzenleme olacağının sinyallerini almıştık. TBMM'ye sunulan kanun teklifinin genel kurulda kabul edilmesini bekliyoruz." diye konuştu.

"Günübirlik kiralık evlerin denetimini önemsiyoruz"

Komşu izin sistemi ve ihbar hattı önerileri olduğunu hatırlatan Başkan Bahar, açıklamasını şu şekilde devam ettirdi: "İş dünyası olarak vergisiz çalışmayı önlemeye çalışırken bu iş katlanarak arttı. Yabancı göçünün etkisi çok büyük. Kaçak ve merdiven altı çalışan sayısı arttı ve biz iş dünyası olarak bu gelişmelerden çok rahatsızız. Elbette denetim yapılıyor. Antalya Valiliği, Emniyet Müdürlüğü elinden geleni yapıyor. Ancak mevcut sorunun çözümü için yeterli değil. İşte bu nedenle yeni bir denetim sistemi önerimiz oldu. Bunu da ilgili tüm makamlarla paylaştık ve paylaşmaya da devam edeceğiz. Kanun teklifi niteliğinde olan düzenleme turizm sektörümüz açısından olumlu karşılansa da daha koruyucu, daha kapsamlı, daha sıkı tedbirlerin uygulandığı bir çalışmanın Genel Kuruldan kabulünü bekliyoruz." diye konuştu.

Editör: Tuğba Akkesen