Ankara Üniversitesinde uyum haftası başladı: İlk durak İş Bankası Müzesi Ankara Üniversitesinde uyum haftası başladı: İlk durak İş Bankası Müzesi

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, konkordato başvurularındaki artışın ticari hayatta tedirginlik yarattığını belirterek, sistemin mevcut haliyle borçlu şirketi korurken alacaklı şirketleri zor durumda bıraktığını ifade etti. Baran, konkordato ilan eden şirketlerin diğer şirketlerin iflasına neden olmaması için konkordato fonu oluşturulmasını önerdi.

Konkordato Başvuruları Rekor Seviyede

2023 yılında konkordato başvurusu yapan bin 516 şirketten 519'unun geçici mühlet kararı, 353'ünün de kesin mühlet kararı aldığını hatırlatan Baran, bu yılın ilk yedi ayında ise rakamların geçen yılın tamamının üzerine çıkarak bin 554 şirkete ulaştığını belirtti.

Konkordato Sisteminin Dezavantajları

Baran, konkordato ilanının borçlu şirkete bir koruma çemberi sağladığını ancak alacaklı şirketleri bu çemberin dışında bıraktığını vurguladı. Alacaklıların tahsilat yapamaması nedeniyle nakit dengelerinin bozulduğunu ve iflas riskiyle karşı karşıya kaldıklarını ifade etti.

"Konkordato Fonu" Önerisi

Baran, ticari hayatın sürdürülebilirliği ve güven ortamının korunması adına konkordato sisteminin yenilenmesi gerektiğini dile getirdi. Konkordato fonu oluşturularak, konkordato ilan eden şirketlerin diğer şirketlerin de iflasına neden olmasının önüne geçilebileceğini belirten Baran, "Bir firma konkordato ilan ettiğinde alacaklılar, fondan tahsilatını yapabilir ve konkordato ilan eden firma da daha sonra borçlarını bu fona ödeyerek süreci tamamlayabilir" dedi.

Kaynak: BÜLTEN