Suriye'de Şam’ın kontrol altına alınmasıyla Esad dönemi sona erdi ve Türkiye’de yaşayan 2 milyon Suriyeli memleketlerine dönmek için başvuruda bulundu. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, Suriyelilerin geri dönüşlerinin ev ve kira fiyatları üzerindeki potansiyel etkilerini değerlendirdi. Akçam, Suriyelilerin Türkiye'den ayrılmasıyla ev ve kira fiyatlarında bir miktar düşüş yaşanabileceğini belirtirken, bu düşüşün sınırlı olacağını vurguladı.

Atem Başkanı Hakan Akçam “Suriyeliler Gidince Ev Fiyatları Düşebilir”-1

SURİYELİLERİN TÜRKİYE'DEKİ EVLERİNİ SATMASI BEKLENİYOR

ATEM Başkanı Hakan Akçam, Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin memleketlerine dönmesinin, ev ve kira fiyatlarında kısa vadeli bir düşüş yaratabileceğini ifade etti. Özellikle vatandaşlık almak için konut satın almış olan Suriyelilerin, ülkelerine geri dönerken evlerini satmaları bekleniyor. Akçam, bu durumun fiyatları bir süreliğine aşağı çekebileceğini ancak uzun vadede etkilerin sınırlı kalacağını açıkladı.

Gazeteci Özlem Gürses ev hapsi kararından sonra ilk kez konuştu! Gazeteci Özlem Gürses ev hapsi kararından sonra ilk kez konuştu!

“Türkiye’deki konut ve kira fiyatlarının yüksek olmasının sebeplerinden sadece biri ‘Suriyeliler’. Bu nedenle fiyat düşüşü sınırlı olacaktır” diyen Akçam, konut ve kira fiyatlarındaki artışın pek çok farklı etkenden kaynaklandığını belirtti. İnşaat malzemelerinin ithalatı ve döviz kurunun yüksekliği gibi faktörlerin inşaat maliyetlerini artırdığına dikkat çeken Akçam, bunun da müteahhitlerin yüksek fiyatlarla ev satışına devam etmesine neden olduğunu söyledi.

"SOSYAL KONUT PROJELERİNİN ARTIRILMASI GEREKİYOR"

Akçam, Suriyelilerin Türkiye’den ayrılmasıyla kira fiyatlarının bir miktar düşeceğini öngörse de, bu düşüşün kalıcı olabilmesi için daha geniş çaplı çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı. Alt gelir grubundaki ailelerin konut bulma sorununun, Suriyelilerin gitmesiyle tamamen çözülemeyeceğini ifade eden Akçam, sosyal konut projelerinin artırılması gerektiğini savundu.
"En azından yoksul ailelerin ev sahibi olabilmeleri için sosyal konut projelerinin artırılması gerekiyor. TOKİ, Emlak Konut gibi kurumların ürettikleri konutların yüzde 10 oranında sosyal konut olarak yapılması ve ihtiyacı olan ailelere hibe edilmesi, sorunun çözülmesine yardımcı olabilir” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ