Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada emlak ilan fiyatında fahiş artışına giden emlak danışmanlarına 11 milyon 700 bin TL para cezası kesildiği duyuruldu. Konuya ilişkin konuşan ATEM Başkanı Hakan Akçam, emlak danışmanlarının gayrimenkul sahibinin talebi doğrultusunda fiyatları yükselttiğine vurgu yaptı. Akçam, gayrimenkul sahiplerine de ceza kesilmesi gerektiğini söyledi.

Atem Başkanı Hakan Akçam Sadece Emlakçı Mı Suçlu

Ankara’da öğrenci yurdunda yangın çıktı! Ankara’da öğrenci yurdunda yangın çıktı!

“GAYRİMENKUL SAHİBİNİN TALEBİ DOĞRULTUSUNDA FİYATLARI YÜKSELTİYORUZ”

İç Ticaret Genel Müdürlüğü, Eylül ayı içinde ilan fiyatlarında fahiş artışı yapan 117 emlak işletmesi olduğunu belirterek, toplam 11 milyon 700 bin TL idari para cezası uygulandığını duyurdu.
Konuyu değerlendiren Akçam, “Burada emlakçı günah keçisi olmamalı. Gayrimenkul sahiplerine de aynı ceza kesilmeli. Çünkü biz emlak danışmanları olarak gayrimenkul sahibinin talebi doğrultusunda fiyatları yükseltiyoruz veya düşürüyoruz. Meslektaşlarımız bunu suistimal etti ise tabi ki ceza alsın. Fakat mal sahibinin talimatı doğrultusunda konut fiyatları yükseltildiğinden fiyatı yükselten mal sahipleri de ceza yemeli” dedi.

Konut kredilerine uygulanan faiz oranlarının normal seyrine dönmesini kendilerinin de başından bu yana istediklerini söyleyen Akçam, “Bankaların faiz politikalarından dolayı özellikle ipotekli konut satışları her geçen ay düşüşe geçiyor. Yakın zamanda devlet bankalarından biri, aylık konut kredisi faiz oranını yüzde 3,09'dan yüzde 2,79'a indirdi. Daha da faizlerin ineceğini düşünüyoruz. Böylelikle konut sahibi olmak isteyenlerin yüzü gülecek. Fakat son süreçte yaşanan gelişmeler bizi de tedirgin etmeye başladı. Çünkü konut kredilerinin faiz oranlarında ne zaman düşüş yaşansa artan fiyatlardan dolayı emlak danışmanları sorumlu tutuluyor. Halbuki büyük sorumluluk gayrimenkul sahiplerinin” dedi.

"KONUT FİYATLARININ ARTMAMASI İÇİN KONUT ÜRETİMİ ARTIRILMALI"

Faizler düştükçe yetkililerin konut fiyatlarının artmaması için sadece gayrimenkul danışmanlarını gündeme alarak önlem almamaları gerektiğini söyleyen Akçam, “Konut fiyatlarındaki artışın nedeni emlak danışmanları değil. Türkiye’de konut üretimi uzun süredir sekteye uğramış vaziyette. Bu noktada yapılacak ilk şey neredeyse durma noktasına gelen inşaat faaliyetlerini canlandırmak için ilgili Bakanlıklar devreye girmeli. Konut fiyatlarının yükselmemesi için öncelikle konut üretimi artırılmalı, özel firmalara da bu yönde teşvikler sağlanmalıdır” dedi.

Akçam, konutun Türkiye’de bir yatırım aracı olarak görülmesinin fiyat artışına neden olan başlıca faktörlerden biri olduğunu vurgulayarak, “Orta ve düşük gelirli vatandaşların ev sahibi olabilmesi için çalışmalar yapılmalı, onlara yönelik projeler ve kampanyalar geliştirilmeli. Konutun yatırım aracı olarak kullanılmasına son verilmeli, barınma amacıyla değerlendirilmelidir. Yetkililer de bu yaklaşımı teşvik etmelidir” ifadelerini kullandı.
 

Kaynak: HABER MERKEZİ