Kurtuluş Savaşı’nda, Kütahya-Eskişehir Muharebeleri’nden yenilgiyle ayrılmamızın ardından Mustafa Kemal Paşa, 4 Ağustos 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verdiği önerge ile 3 ay süreyle Meclis’in yetkilerini istedi. Bu durumu destekleyen olduğu kadar muhalefet eden de oldu. Ancak 5 Ağustos 1921 tarihinde 3 ay süreyle yasama, yürütme ve yargı yetkileri Mustafa Kemal Paşa’ya devredildi.
Takvimler 12 Ağustos 1921’i gösteriyordu. Mustafa Kemal Paşa, Sakarya Meydan Muhaberesi öncesinde cepheyi incelemek adına bugün “İnler Köyü” sınırları içerisinde kalan mevkiiye gitti. Cephede incelemede bulunduğu sırada çok sevdiği “Sakarya” isimli atı ürktü ve Mustafa Kemal Paşa attan düştü. Bu olayın sonucunda Mustafa Kemal Paşa’nın üç kaburga kemiği kırılırken bir tanesi ciğerine batmıştı. Nefes almakta güçlük çeken Mustafa Kemal Paşa uzun ısrarlar sonucu tedavi altına alındı. Doktorların hayati tehlikesi olduğunu belirtmesi ve en az 20 gün hareketsiz yatmasını istediği Mustafa Kemal Paşa, yalnızca 5 gün sonra, 17 Ağustos 1921 tarihinde cepheye dönerek Türk Ordusu’nun başına geçti. Mustafa Kemal Paşa, Türk Tarihi’nin kaderini değiştirecek kararı Sakarya Meydan Muhaberesi’nde aldı. Mustafa Kemal Paşa, “Hatt-ı müdafaa yoktur, sath-ı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanı ile ıslanmadıkça terk olunamaz. Onun için küçük büyük her birlik bulunduğu mevziden atılabilir. Fakat küçük büyük her birlik, ilk durabildiği noktada yeniden düşmana cephe kurup savaşa devam eder. Yanınızdaki birliğin çekilmeye mecbur olduğunu gören birlikler ona tabi olamaz. Bulunduğu mevzide sonuna kadar dayanmaya ve karşı koymaya mecburdur” diyerek verdiği emir, o güne kadar bilinen tüm askeri stratejileri alt üst etti. Mustafa Kemal Paşa’nın almış olduğu bu risk tutmuş ve Yunan Ordusu şaşkına döndü. 22 gün 22 gece süren muharebelerin ardından Sakarya Zaferi gerçekleşti. Kazanılan zaferin ardından 19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi 153 sayılı Kanunla, Mustafa Kemal Paşa’ya “Gazi” unvanı ve “Mareşal” rütbesi verdi.
Türk Tarihi’nde çok önemli bir yere sahip olan Sakarya Meydan Muharebeleri öncesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün attan düşerek yaralandığı bölge, bugün Polatlı İnler köyü sınırları içerisinde. İnler köyünde Atatürk anısına Gazitepe adı verilen tepede bir anıt bulunmakta. Polatlı’nın kurtuluş tarihi olan 13 Eylül’e kısa bir süre kala, Polatlı’nın tarihi güzellikleri olan Gazitepe Anıtı’nı ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.