6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve “asrın felaketi” olarak nitelendirilen büyük depremlerin ikinci yıl dönümünde, deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, önemli açıklamalarda bulundu.
“HEPİMİZ SUÇLUYUZ”
Deprem gerçeğine dikkat çeken Görür, riskli bölgeler konusunda da değerlendirme yaptı. NTV’ye konuşan Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş depremlerinin beklenen bir felaket olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"Bu depremin olacağını biz bekliyorduk ve söylüyorduk. Yerel yönetimler, merkezi yönetim ve halk da dahil herkes bunu biliyordu. Eğer Güneydoğu'daki yerel yönetimler, bölgeyi depreme hazırlama çalışmalarını yoğun bir şekilde yapsaydı, bu kadar insanımız ölür müydü? Hepimiz suçluyuz."
7 İL RİSK ALTINDA
Risk altındaki bölgelere dikkat çeken Görür, Erzincan, Bingöl, Tunceli, Adıyaman, Siirt, Diyarbakır ve Hakkari’nin tehdit altında olduğunu ifade etti. Görür, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:
“Erzincan ile Bingöl Karlıova arasında Yedisu fayının bulunduğu yer, yani Bingöl Karlıova aynı zamanda Tunceli yöresi ve Erzincan'ın doğu kesimleri deprem ön gördüğümüz yerlerden biri. Çünkü burada en son deprem 1790'larda olmuş. 250 senede bir deprem üretiyor bu fay 250 sene de dolmuş. Yani 2030'lara falan geliyor. Burası deprem ürettiği zaman Erzincan, Bingöl Pülümür zarar görür."
Görür, Bingöl Karlıova ile Bingöl Göynük arasına da dikkat çekerek, "Burada 1866-1860 civarında deprem olmuş. Burası kırılmadı. Üçüncüsü Arap levhası son büyük depremlerde 10 metreye yakın savrulmayla kuzeye doğru hareket etti. Doğu Anadolu fayı kırıldı. Fakat Bitlis Zagros kenet kuşağı deprem üretmedi. Adıyaman, Siirt, Diyarbakır, Hakkari sıkışık hale geldi. Depremi öne çekilmiş olabilir. Eğer deprem bekleyen bir yer düşünürsek burayı da göz ardı etmemeliyiz" diye konuştu.
“MARMARA’DA BÜYÜK DEPREM KESİN”
Marmara Bölgesi için önemli bir uyarıda bulunan Görür, bölgede büyük bir depremin kaçınılmaz olduğunu belirterek, "Bütün veriler, Marmara Denizi’nde 7’den büyük bir depremin olacağını gösteriyor. ABD’li Parsons ve ekibi tarafından yapılan çalışmalar, 1999’dan itibaren 30 yıl içinde Marmara’da 7’nin üzerinde bir deprem olasılığını önce yüzde 64 olarak belirledi, geçen sene bu oran yüzde 47 olarak revize edildi. Bu, çok büyük bir olasılık. Bu işin şakası yok, Marmara’yı bir an önce depreme hazırlamamız gerekiyor" ifadelerine yer verdi.
Deprem uzmanlarının uyarılarının dikkate alınması gerektiğini belirten Görür, Türkiye'nin depreme dayanıklı kentler oluşturması gerektiğini vurguladı.