Ankara Sanayi Odası (ASO), Türkiye’nin mesleki ve teknik eğitim sistemini sanayi ihtiyaçlarıyla uyumlu hale getirmek için hazırladığı “İş Gücü Piyasasına Mesleki ve Teknik Eğitimin Entegrasyonu: Uyum ve Gelecek Öngörüleri Çalışma Raporu”nu kamuoyuna sundu. Raporda, dijitalleşme ve yeşil dönüşümün iş tanımlarını kökten değiştirdiği bir dünyada, Türkiye’nin mevcut mesleki eğitim altyapısının uluslararası standartların gerisinde kaldığına dikkat çekildi.

EĞİTİM MODELLERİ ÖRNEK GÖSTERİLDİ 

Raporda, Almanya, Avusturya ve Danimarka gibi ülkelerin başarılı eğitim modelleri örnek gösterilerek, Türkiye’de işyeri ve okul temelli ikili eğitim sisteminin yaygınlaştırılmasının genç işsizliği azaltmada önemli bir rol oynayacağı vurgulandı.

Sağlık-Sen Başkanı Doğan: “İş bırakma kararı almadık ve almayacağız” Sağlık-Sen Başkanı Doğan: “İş bırakma kararı almadık ve almayacağız”

ASO Başkanı Seyit Ardıç, sanayideki beceri ihtiyaçlarını karşılamak için teknolojik donanımı yüksek bir mesleki eğitim ekosistemi oluşturmanın önemine işaret ederek, “Bu adım hem iş gücü kalitemizi artıracak hem de genç işsizlik oranlarını düşürmek için kritik bir rol oynayacaktır” dedi.

Raporda, mesleki eğitime yönelik toplumsal algının da reform gerektirdiği belirtilerek, bu eğitimin nitelikli öğrenciler için cazip hale getirilmesi gerektiği ifade edildi. “Uygun politikalarla, gençlerin eğitim ve iş döngüsüne kazandırılması, sürdürülebilir bir ekonomik büyümenin anahtarı olacaktır” değerlendirmesi yapıldı.

Kaynak: İHA