Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ), şebeke suyundaki kayıp ve kaçakları önlemek için son 3 yılda yoğun bir çalışma yürüttü. Bu çalışmalar kapsamında son teknoloji cihazlar kullanılarak 509 aktif sızıntı tespit edildi ve saniyede 590 litre su kaybının önüne geçildi. Bu, yılda yaklaşık 19 milyon metreküp suyun korunması anlamına geliyor.

Su Kayıpları Önleme Ekibiyle 7/24 Çalışma

ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, su tasarrufunu teşvik etmek için muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yaparken, aynı zamanda şebekedeki fiziki su kayıp ve kaçaklarını önlemek için de "Su Kayıpları Önleme Ekibi" kurduklarını belirtti. Bu ekip, 25 ilçede yer mikrofonları ve diğer teknolojik cihazlarla kaçak tespiti için tarama çalışmaları yürütüyor.

Teknolojiyle Su Kayıpları Tespit Ediliyor

Akustik sensörler, basınç sensörleri ve debimetreler gibi son teknoloji cihazlarla yapılan çalışmalarda, içme suyu arızaları daha yüzeye çıkmadan tespit ediliyor. Bu sayede milli servet niteliğindeki suyun israfı önleniyor.

Hedef 2028'e Kadar Su Kayıplarını %25'e İndirmek

Ankara genelinde 303 taslak izole alt bölge (DMA) oluşturuldu ve 80'inde sızıntı taraması tamamlandı. Bu bölgelerde gece gündüz yapılan tarama çalışmaları sonucunda tespit edilen sızıntılar, bakım onarım ekipleri tarafından giderildi.

ATO Başkanı Baran, Özbekistan-Türkiye Ostim İş Forumu’nda konuştu ATO Başkanı Baran, Özbekistan-Türkiye Ostim İş Forumu’nda konuştu

ASKİ Genel Müdürü Akçay, fiziki su kayıplarının en büyük sebebinin yüksek basınç olduğunu ve bu durumun büyük maliyetli yatırımlarla arıtılan suyun israfına yol açtığını ifade etti. "İçme Suyu Temin ve Dağıtım Sistemlerindeki Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliği" gereği, büyükşehir belediyelerinin 2028 yılına kadar su kayıplarını en fazla yüzde 25 düzeyine çekmeleri gerekiyor. ASKİ de bu hedefe ulaşmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Kaynak: BÜLTEN