Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, sosyal medya hesabından Ankara Çayı ile ilgili bir paylaşım yaptı. ASKİ, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte Ankara Çayı'ndan etrafa yayılan kötü kokunun önüne geçmek için çalışma yaptıklarını duyurdu.
ASKİ, "Hava sıcaklıklarının yükselmesiyle etrafa yayılan kötü kokuların önüne geçmek için, Ankara Çayı'nın muhtelif noktalarında temizlik çalışmalarına son sürat devam ediyoruz." paylaşımında bulundu.
?Hava sıcaklıklarının yükselmesiyle etrafa yayılan kötü kokuların önüne geçmek için, Ankara Çayı'nın muhtelif noktalarında temizlik çalışmalarına son sürat devam ediyoruz. #ASKİÇalışıyor pic.twitter.com/Q8Z5gRT1f0
— ASKİ Genel Müdürlüğü (@askiankara) August 26, 2023
Ankara Çayı
Ankara Çayı; Sakarya Nehri'nin bir kısmı Ankara'nın açtığı şehre kadar uzanan bir nehirdir. Sakarya Nehri'nin Porsuk[1] Çayı'ndan sonra ikinci büyük kolu olan Ankara Çayı, ülkeyi sırasıyla Nallıhan, Beypazarı ve Ayaş ilçelerinden ayırır ve Çubuk Çayı Adası, Sincan Yolu'na katılarak yoluna devam eder. Kuzeyden gelen Hatip deresi ve güneyden gelen İncesu deresi Ankara Çayını besleyen diğer nehir kaynaklarıdır. Yaz aylarında akış azalırken yağışların artması nedeniyle akış ve sıcaklık artmaktadır.
Ankara Çayı'nın özellikleri
İçerdiği kuvvet ve parlaklık değerleri dikkate alındığında Ankara Çayı'nın suyu oldukça serttir. Ankara için çok önemli olan tatlı suyun varlığına rağmen maruz kaldığı düzeyde yeterli verim alınamamakta ve sulama suyu olarak kullanılması sağlık açısından tehlikeli durumlar yaratmaktadır.
Ankara Çayı için alınan önlemler
Ankara Çayı, hem beslediği atıklar hem de kendi başına taşıdığı yük nedeniyle bir akarsuyun ulaşabileceği en yüksek kalite seviyesi olan "Polisabrobik Bölge" kapsamında değerlendirilmektedir. 90'lı yıllarda yapılan çalışmalar sonucunda pH değerlerinin 7,5 ile 7,9 arasında olduğu ve "hafif alkalin" gruba dahil olduğu belirlendi. Sudaki NO2-N ve PO4 -3-P değerlerinin korunmasında suyun 3. ve 4. sınıf arasında kaldığı gözlendi. Yaz aylarında yağışların erimesiyle birlikte sudaki çözünmüş oksijenin azalması da su sıcaklığının olumsuz yönleri arasında sayılabilir. Ortamda bulunan büyük miktardaki modifiye organik madde de su yasağını arttırmaktadır.
Çayı kirleten doğal unsurların yanı sıra evsel ve endüstriyel atıklar gibi insani faktörler de su döngüsüne neden olmaktadır. Çay suyunun kanalizasyondan ayrıştırılarak temizlenmesi amacıyla 1992 yılında Sincan'ın Tatlar ilçesinde kanalizasyon arıtma tesisinin inşaatına başlandı.
HABER: ÖMER YILDIZCI