Geçtiğimiz hafta, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 5 milyon lirayı aşan vergi ve ceza borcu bulunan mükelleflerin listesini yayımladı.

YENİ SİSTEMLER DEVREYE GİRECEK

Listede 36 bin mükellef yer alırken, özellikle akaryakıt, petrol, madencilik ve demir-çelik sektöründeki mükellefler öne çıktı. Vergi borçlarını ödemeyenler için İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) ve 2025'te devreye girecek Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) gibi sistemler hayata geçirilecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 1 Haziran 2023 ile 31 Mayıs 2024 tarihleri arasında kesinleşen ve toplam borcu 5 milyon TL'yi aşan 2 bin 464 mükellef olduğunu açıkladı. En yüksek borçlu şirketler arasında 3 milyar 23 milyon TL ile TÜRKTAB, 2 milyar 449,5 milyon TL ile Uluslararası Akaryakıt Dağıtım ve 2 milyar 255 milyon TL ile ENKAD yer alıyor. Liste, 1 milyar TL ve üzerinde borcu olan 35 şirket ve şahıs içeriyor.

Tabelalar güncellendi: Motorine zam geldi! Tabelalar güncellendi: Motorine zam geldi!

1 OCAK'TAN İTİBAREN UYGULANACAK

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın son 10 yıldır sürdürdüğü çalışmalar sonucunda, akaryakıt sektöründeki usulsüz fatura kullanımını azaltmak ve vergi kaybını önlemek amacıyla UTTS sistemi devreye alınacak.

Bu sistem, 1 Ocak 2025'ten itibaren vergi mükellefleri için zorunlu hale gelecek. Ayrıca, 1 Temmuz 2025 itibarıyla trafiğe kaydolacak bireysel araçlar için 'Taşıt Tanıma Birimleri' (TTB) taktırma zorunluluğu getirilecek.

PLAKA BİLGİLERİ KAYIT ALTINA ALINACAK

Mükellefler, 2025 yılı itibarıyla akaryakıt harcamalarını gider olarak gösterebilmek için bu yıl içinde TTB taktırmak zorunda. TTB'ler, araçların yakıt depo girişlerine takılacak ve plaka bilgileri kayıt altına alınacak.

TTB'lerin fiyatı, 1.100 TL + KDV olarak belirlenirken, akaryakıt istasyonları da en az bir pompasında Taşıt Tanıma Okuyucu cihaz bulundurmak zorunda olacak.

UTTS ile, akaryakıt sektöründeki usulsüzlüklerin önüne geçilmesi hedefleniyor ve yıllık vergi kaybının 50 milyar TL’yi aştığı tahmin ediliyor.

Kaynak: DÜNYA