Ege’nin büyüleyici tarihini yansıtan Aydın'ın Didim ilçesindeki Apollon Tapınağı, antik dünyadan günümüze ulaşan kehanet merkezlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Antik Yunan’da bilicilik (kehanet) merkezi olarak inşa edilen tapınak, bugün bile ziyaretçilerine mistik bir atmosfer sunuyor. M.Ö. 7. yüzyılda inşasına başlanan ve tarih boyunca tamamlanamayan bu ihtişamlı yapı, binlerce yıllık geçmişiyle büyüleyici bir tarihi deneyim sunuyor.

Apollon Tapınağı1

KEHANET MERKEZİ 

Efsaneye göre Tanrı Apollon, Didim’de çobanlık yapan Brankhos’a kehanet sırlarını öğreterek bu kutsal tapınağın temellerini attırdı. Brankhos soyundan gelen ve “Brankhidler” olarak anılan rahipler, tapınağın yönetimini asırlar boyunca ellerinde tuttu. Tapınak, Milet’ten Apollon Tapınağı’na kadar uzanan ve yaklaşık 16,5 kilometre uzunluğundaki "Kutsal Yol" ile kutsal bir güzergahın sonunda yer alıyordu. Bu yol boyunca oturan rahip heykelleri, yatan aslanlar ve sfenks figürleri antik dönemin görkemini yansıtıyordu.

Apollon Tapınağı

Sıcaklıkların düşmesine rağmen Balıkesir'de deniz turizmi devam ediyor Sıcaklıkların düşmesine rağmen Balıkesir'de deniz turizmi devam ediyor

TAPINAK TAM ANLAMIYLA TAMAMLANAMADI 

Tapınak, dönemin en önemli kehanet merkezlerinden biri olarak biliniyor. Ünlü Yunan tarihçi Herodotus’a göre Lidya Kralı Kroisos, Apollon Tapınağı’na çok değerli hediyeler sunmuş, Mısır Kralı Necho da tapınağa büyük armağanlar göndermişti. Ancak tapınak, tam anlamıyla hiç tamamlanamadı. M.Ö. 6. yüzyılda başlayan ve Roma döneminde bile devam eden inşaatlar, sürekli savaşlar ve yüksek maliyetler nedeniyle bitirilemedi. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmayı başaran Apollon Tapınağına, her yıl binlerce ziyaretçi geliyor. Aydın'ın Didim ilçesinde yolu düşenlerin görmesi gereken kehanet merkezi Apollon Tapınağı, eşsiz anılarla dönülecek bir yer. Tapınak, tüm ihtişamıyla ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. 

Muhabir: TUĞBA AKKESEN