Ege Denizi’ne bakan Mykale (Samson) Dağı’nın kuzey yamacında bulunan antik sit alanı Panionion, İyon şehir devletlerinin bir araya gelerek oluşturduğu 'Panionia Festivali’nin merkezi olarak biliniyor.

Şeytan Sofrası, yoğun sezonun ardından sessizliğe büründü Şeytan Sofrası, yoğun sezonun ardından sessizliğe büründü

Panionion2

EN ÖNEMLİ TOPLANTI NOKTASI 

M.Ö. 8. yüzyılda Poseidon’a adanan tapınak, Panionion’da düzenlenen festival ve toplantıların politik, dini ve kültürel çerçevesini oluşturmuştu. On iki İyon kentinin, Smyrna’nın da katılımıyla oluşturduğu Panionion Birliği, sadece festivallerle sınırlı kalmayıp, aynı zamanda M.Ö. 6. yüzyılda Pers istilasına karşı direnişin toplanma noktası olmuştu. Özellikle Herodot ve Strabo’nun yazılarında detaylıca bahsettiği bu kutsal alan, günümüzde yapılan arkeolojik kazılarla daha da aydınlanıyor.

Panionion

19. yüzyılın sonlarında Alman arkeolog Theodor Wiegand tarafından keşfedilen bölgede yer alan sunak ve odeum kalıntıları, Panionion’un dini ve sosyal yaşamına ışık tutuyor. Ancak, 2004 yılında arkeolog Hans Lohmann’ın yaptığı yeni keşifler, Panionion’un gerçek yerinin daha yüksekte olabileceğini işaret ediyor. Bölgedeki yüzey araştırmaları ve kazılar, antik dünyadaki bu önemli yerleşim alanının sırlarını gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor.

Panionion, antik çağın hem dini hem de politik tarihine tanıklık etmiş bir yer olarak, günümüzde de ziyaretçilerine mistik bir atmosfer sunmaya devam ediyor.Özellikle yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi merkezi olması gereken bu tarihi alan ne yazık ki bakımsız bir halde duruyor. 

Muhabir: TUĞBA AKKESEN