Türkiye'nin kalbi Ankara'da atıyor ve o kalp atışıyla pek çok canlı türüde nefes alıyor. Yaban hayatı Ankara'da nesli tükenmekte olan pek çok cana nefes oluyor. Yaban hayatı ekosistem içerisinde oldukça önemli bir yere sahip, eşsiz güzellikleri ve el değmemiş bölgeleriyle Ankara'da yaban hayatına büyük önem veriliyor. Peki Ankara'da yaşayan yaban canlıları nelerdir? İşte Ankara'nın yaban hayatına değer mihenk taşı bilgiler haberimizde... Dünya'da yalnız nefes alan insanoğlu değil, yeryüzünü birçok canlıyla paylaşıyoruz. Her canlının aldığı nefesle ekosistem işlemeye dünya dönmeye devam ediyor. Bu ekosistem içerisinde yeşil alanlarıyla üç tarafı sularla kaplı olan denizleriyle Türkiye'nin doğal bir cennet olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu cennetin kalbindeyse Başkent Ankara yer alıyor.

Ankara'nın Yaban Hayatı

Nallıhan, Beypazarı, Kızılcahamam, Çamlıdere, Çubuk et Güdül ilçelerindeki ormanlık alanlarda; ayı, yaban domuzu, geyik gibi hayvanların doğal yaşamına elverişli olduğun bu hayvanlar sıklıkla görülebiliyor. Yakın zamana kadar Nallıhan ve Beypazarı civarında yabani koyunlar görülse de artık nesli ne yazık ki tükenmiştir. Ankara'da kurt, tilki, porsuk, tavşan, kokarca, gelincik, sincap gibi kara hayvanlarının yanı sıra keklik, orman tavuğu, toy kuşu, turna, çulluk, güvercin, kumru, bıldırcın gibi kuşlara da rastlamanın mümkün olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca Ankara bozkır alanlarda; şahin, şahin ve kartal gibi yırtıcı kuşlara da ev sahipliği yapıyor.

Ankara'nın bitki örtüsü, akarsuların oluşturduğu su kaynakları ve rezervuar gölleri yabani hayvanların doğal yaşam alanını oluşturuyor Bu türler arasında, sazan, alabalık, tatlı su midyesi, yengeç ve kaplumbağa gibi su canlılarının yanı sıra karabatak, yaban ördeği, yaban kazları ve su kuşları gibi kümes hayvanları da bölgenin ekolojik ortamına uyum sağlamış canlılar olduğunu söyleyebiliriz.

Polatlı’da Sakarya Nehri ve Gökpınar Barajı su yönetimi görüşüldü Polatlı’da Sakarya Nehri ve Gökpınar Barajı su yönetimi görüşüldü

Editör: Sedef Hızlı